Svåra minnesskador efter ECT-behandlingarna


2015-07-31

Anonym kopia på en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg och Patientförsäkringen. Kopior på denna har även skickats till Socialstyrelsen, Uppdrag Granskning, Debatt och Kalla Fakta. Ingen skall kunna säga att de inte kände till att det finns människor som skadats av ECT-behandlingarna.

Se hundratals andra vittnesmål på skador från ECT-behandling
.

Jag vill härmed anmäla de skador som jag har fått från 12st ECT-behandlingar.

Psykiatrin sa att det var sista utvägen och att de inte visste vad mer de kunde göra för mig. Jag var så nere att jag knappt kunde tänka o kände mig nästan tvungen. Var ju desperat.

Jag fick information innan ECT-behandlingarna men hade svårt att ta in den. Dock sa de att det var övergående och att inom max 1 år ska hjärnan vara reparerad…

Fick också en liten folder om ECT-behandlingar. Minns dock inte att det stod något om långvarig skada men kan inte vara säker. Frågade min man som inte heller kommer ihåg.

Led av epilepsi – skall man få ECT då?

Jag led av epilepsi och undrar om man verkligen får lov att ge ECT till någon som har epilepsi.

Blev lovad att min depression skulle släppa, vilket den inte gjorde utan fick sedan hjälp på en annan avd. Avdelningen jag låg inne på ”slängde” ut mig efter ca 2 månader fast jag låg på golvet o skrek att jag skulle ta livet av mig när jag kom hem. Min man hittad mig med en kniv när han kom hem nästa dag och min underbara psykiatriker ordnade då in mig på det andra stället samma dag. Där fanns meditation varje dag, skötare som pratade med en o lyssnade, pyssel som målning och smyckestillverkning.. terapi! Det jag egentligen behövde.

Jag har fått följande skador av ECT-behandlingarna

Dåligt närminne, och mitt minne är rörigt, blandar ihop händelser, platser, dagar, år.

Har tappat år av mitt minne, delar av mitt liv är borta. Kan se ett foto eller någon pratar om något vi gjort och jag minns ingenting av det.

Vardagssysslor blir svårt då jag är rörig i skallen.

Omöjligt att lära nya saker efter ECT

Det är även omöjligt för mig att lära mig nya saker, glömmer så fort.

Arbetar i köket i min egna bar/restaurang jag har med min man men vi måste stänga vissa dagar pga mitt mående.

Har väldigt dåligt minne så ofta får min man skriva lappar med vad jag ska laga. Vad gäller att handla får min man sköta det, enklare så eftersom jag inte kommer ihåg allt så måste skriva listor etc.

Får erkänna att min man gör mer jobb i baren o vad gäller att prata med kunder om vad som finns att göra här, minns inte namnen på ställen vi varit på mm.

Många gånger kan han prata om en plats vi varit på som jag inte minns alls.

Glömmer räkningar. Vardagssysslor blir rätt rörigt då jag glömmer vad jag höll på med.

Mina anhöriga och vänner upplever efter ECT-behandlingarna att jag inte minns saker i mitt förflutna. Att jag har svårt att bilda nya minnen – kan ibland inte komma ihåg vad som hände igår etc.

Min man har sett skador efter ECT-behandlingarna

Min man säger så här om mina skador efter ECT-behandlingarna:

Dina minnen är röriga, rör ihop minnen från olika tillfällen/ställen. Kommer ihåg halva saker o sen fortsätter från något annat. Generellt dåligt minne, dåligt närminne, minnen som är helt borta, minnesluckor. Under tiden av ECT behandlingarna och första perioden efterråt var jag otroligt virrig o mindes typ ingenting.

Har inte orkat ta upp ärendet med psykiatrin då de hävdar att bipolär sjukdom även skapar minnesproblem. Det stämmer, men det var aldrig i denna utsträckning innan ECTn.

Jag har inte fått någon information eller hjälp att anmäla skadorna från ECT-behandlingarna.

Hundratals vittnesmål på skador från elchocker (ECT)

  • Se hundratals vittnesmål mot elbehandling (ECT)
  • Sjuksköterskor om elbehandling (ECT)
  • Filmade intervjuer med drabbade av ECT
  • Varför kan elbehandling (ECT) ibland tyckas fungera?
  • Artiklar och vetenskapliga studier mot ECT
  • Har du fått skador av elchocker (ECT)?

    Hjälp andra genom att anmäla eller berätta din historia!

    Anmäl skador från elchocker, ECT eller berätta din historia.