En översikt och presentation av elchocker, ECTÖversättning av filmen om elchocker, ECT

Människor skadas dagligen i Sverige av elchocker, ECT-behandlingar

Sverige är värst i världen per capita med ca 45 000 elchocker om året enligt en undersökning från KMR. Antalet har tredubblats de senaste åren. I flera andra länder och delstater är ECT förbjudet.

På denna sida finns allt från faktiska vittnesmål och intervjuer till vetenskapliga fakta.

Varför denna hemsida om elchocker, ECT-behandling?

Det är klart att filmen “Gökboet” satte sina spår men jag har även personligen sett flera människor bli fördärvade av psykiatrin och elchocker.

Elchockerna var något som inte stämde och ingenting som jag kunde glömma! Min starka känsla för rättvisa och mänskliga rättigheter har hindrat mig från detta. Läs mer här – varför denna hemsida om elchocker, ECT
Trots omfattande rapportering i media – Uppdrag Granskning, Debatt m.fl – om skador från ECT-behandling, fortsätter psykiatrin att elchocka människor i Sverige som aldrig förr.

Elchockernas historia, spridning och några skadestånd världen över

SDS: Bestående hjärnskador efter ECT

Italiensk läkare inspirerades av grisslakt

Elbehandling har använts sedan 1938 när en italiensk psykiater såg att grisar lugnades med elchocker innan de skulle slaktas. Metoden föll i vanrykte under 60-70-talen men har de senaste åren fått ett nytt uppsving i den anglo-saxiska världen och i Norden. I Sverige görs 42000 behandlingar om året. I Italien är elbehandling förbjuden. I Tyskland och Holland är metoden mycket ovanlig.

På senare år har skadestånd betalats ut till patienter som har fått elbehandling. I USA dömdes år 2005 en psykiater att betala 635000 dollar till en patient som han hade skickat på elbehandling. Hon fick så svår minnesförlust att hon inte kunde sköta sitt arbete eller ta hand om sina barn.

I Norge ersattes en kvinna nyligen av Patientskadenämnden med 80000 kronor. Hon hävdar att hon har förlorat femton år av sitt liv på grund av minnesförlust.

Ett annat uppmärksammat norskt fall är Mette Ellingsdalen, 32, som har förtidspensionerats efter sju års elbehandling. Hon har förlorat en stor del av sin förmåga att läsa och skriva.”

Media om elchocker, ECT.
Skadestånd i Norge efter ECT-skador
Mette Ellingsdalen fick permanenta skador efter ECT.

Folk som har blivit skadade av elchocker

“Jag är EN AV DOM; som har behandlats med ECT. Jag ville inte, men tog jag inte emot den hjälpen så skulle jag inte få någon hjälp alls sa de. Jag visste inte om allt detta som jag nu vet. Man sade att man får minnesluckor efter denna behandling, men minnet kommer att komma tillbaka inom ca 1 år. Det är snart 5 år sedan behandlingen nu och min man får ständigt påminna mej om t.ex. en person vi träffar vem det är, (kan vara någon jag umgåtts jättemycket med). Eller en plats vi varit mycket på som jag inte känner igen. Har missat mycket av barnens uppväxttid, dels p.g.a. depressionen men också av minnen. Mitt liv känns rent utsagt JÄTTE TRASIGT! VAD SKALL MAN GÖRA? JAG KAN INTE FÅ TILLBAKA DET!” M.

Läs mer om folk som har blivit skadade av elchocker.
Läs intervjuer med folk som har blivit skadade av elchocker.

Anhöriga som blivit drabbade

“Min mamma har fått överdrivet många ECT-behandlingar i sitt liv, utan min vetskap. Nu sista gången hon var inlagd berättade hon för mig om ect-behandlingarna och då förstod jag vad som har hänt henne. Hela hennes personlig har raderas under alla de gånger hon har fått dessa fruktansvärda behandlingarna. Idag försöker hon dölja sin minnessvikt så gått hon kan och jag får låtsas som jag inte märker hennes handikapp. Ofta “gör hon bort sig” och då skäms hon, tex när hon inte minns något som hon precis sagt, eller att hon konstant glömmer var hon har lagt sina saker. Jag vägrar att ingen tar ansvar för sina handlingar och vill få stopp på dessa behandlingar. Arg, arg dotter!”

Läs mer om anhöriga som har drabbats.

Sjuksköterskor uttalar sig om elchocker

“Min vän har under sin tid på en psykiatrisk avdelning fått ca 40 el-behandlingar och det enda resultat som de uppnått med det är att hon har tappat en stor del av hennes minne. Jag som känt henne sedan hon var barn blir ju mörkrädd när hon inte minns saker som vi skrattat och glatt oss mycket åt. Hennes depression är inte ett dugg bättre och trots att el-behandlingen inte gett något resultat så har man fortsatt med den, hur tänkte man nu???”

Läs mer om vad sjuksköterskor säger om elchocker.

Permanenta skador från ECT i Norge – skadestånd utbetalat!

“- Elektrochocker presenterades som en sista utväg för mig. “Vi har försökt med alla slags mediciner,” sa min läkare. Jag fick en broschyr om behandlingen och blev försäkrad om att ECT inte medförde någon fara och helt saknade långsiktiga effekter. Nu känner jag att jag blev lurad. Anledningen till att det inte fanns dokumenterade långsiktiga effekter var ju att det inte fanns någon forskning angående detta.”

“Idag är Mette Ellingsdalen förklarad funktionshindrad till hundra procent. Hon har svårt att sova och lider av depression. Hon är vice ordförande i National Association, We Shall Overcome (WSO), en av de kritiska brukarorganisationerna i Norge. Hon är inte färdig med ECT-debatten, även om hon inte själv vill gå till domstol.”

“- Be om mer tid innan du säger ja till behandlingen! Och engagera andra personer i bedömningen, antingen familj, släktingar, vänner eller din psykolog, åtminstone någon utanför sjukhuset. Alternativt kan du ringa en organisation och få flera åsikter innan du gör ditt val. Tro inte på psykiatriker som säger att det inte finns några andra utvägar.”

Läs mer om Mette Ellingsdalen och hennes permanenta skador efter ECT.

Vetenskapliga bevis mot elchocker

“Om vi tog en rationell, bevisbaserad inställning till kontroversen om ECT skulle den överges, liksom andra behandlingar har övergetts som en gång tycktes vara effektiva, t.ex. roterande stolar, överraskningsbad och lobotomier.”

Läs mer om vetenskapliga bevis mot elchocker, ECT.

Elchockernas ursprung i grisslakt 1938

Sydsvenskan: Kritiker varnar för bestående hjärnskador

SDS: Bestående hjärnskador efter ECT

“Italiensk läkare inspirerades av grisslakt

Elbehandling har använts sedan 1938 när en italiensk psykiater såg att grisar lugnades med elchocker innan de skulle slaktas. Metoden föll i vanrykte under 60-70-talen men har de senaste åren fått ett nytt uppsving i den anglo-saxiska världen och i Norden. I Sverige görs 42000 behandlingar om året. I Italien är elbehandling förbjuden. I Tyskland och Holland är metoden mycket ovanlig.

Läs mer om elchockernas ursprung.

Media om elchocker


Media om elchocker, ECT
Pressmeddelande om elchocker
Läs mer om vad media säger om elchocker.
I Norge har det också funnits problem med ECT och skadestånd har utbetalats.
Läs mer om Mette Ellingsdalen och hennes permanenta skador efter ECT.

Skriv på protestlistan mot ECT

“Också drabbad av minnesförlust. Enda upplysningen jag fick var att jag kunde få en tillfällig minnesförlust för dagen. I själva verket förstördes mitt minne så mycket att i stort sett hela mitt tidigare liv är totalt utraderat. Jag fick sammanlagt 64 ECT -behandlingar mellan november 2008 och september 2009!”

“Hej! Efter 21 ect (uni o bilaterala) 2007 har jag glömt mitt tidigare liv. Endast undflyende fragment från 40 år finns kvar. Minns ej barndomen, ungdomen, giftermål, över 50 utlandsresor, Universitetsutbildning, 3 barnfödslar och deras uppväxt. Detta gör mig förtvivlad. Ändå var jag inte djupt deprimerad, inte inlagd, utan skötte min familj trots viss nedstämdhet. Mitt närminne är också skadat: Läser en text och glömmer den direkt. Minns inte vad jag gjorde igår eller förra veckan. Vad ska jag ta mig till? Jag är förtvivlad. Jag såg på din hemsida om många andra som fått liknande skador. Om jag ska kontakta advokat eller Media, kan du då fråga dessa om de också vill medverka ? Man kan ju troligtvis medverka anonymt m annat namn / retusherad bild. Vänliga Hälsningar, I.N”

Protestlista mot den eskalerande användningen av ECT.

Har du själv dålig erfarenhet av elchocker?

Vet du någon som har råkat illa ut?

Berätta din historia och hjälpa andra!

Du hjälper då även dig själv. Du kan vara fullständigt anonym.

Berätta din historia här.
Säg vad du tycker om elchocker här.