Min syster fick ett kraftigt epilepsianfall efter ECT och dog!


2015-11-09

Anonym kopia på en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg och Patientförsäkringen. Kopior på denna har även skickats till Socialstyrelsen, Uppdrag Granskning, Debatt och Kalla Fakta. Ingen skall kunna säga att de inte kände till att det finns människor som skadats av ECT-behandlingarna.

Se hundratals andra vittnesmål på skador från ECT-behandling
.

Jag vill härmed anmäla att min syster fick ett kraftigt epilepsianfall efter 10 st ECT-behandlingar och avled sedan.

Min syster gick in i en djup depression efter sin makes bortgång och efter att hennes son tagit livet av sig förra året i mars.

Psykiatrin ville ge ECT-behandlingar så att hon skulle glömma

Vi försökte hjälpa henne men till slut blev det psykiatrimottagningen i X där ville dom ge henne ECT-behandlingar för att hon skulle glömma.

Vi anhöriga sa nej även X, men hon var ju inte omyndigförklarad så dom övertalade henne att det var det bästa för henne och helt ofarligt.

Pressad att ta emot ECT-behandlingar

Min syster sattes under press från läkare – hon ville inte ha ECT men övertalades och blev tvingad till det utan någon valmöjlighet.

Vi fick ingen skriftlig information. Besked om att ECT-behandlingar skulle påbörjas skedde över telefon, i ett kort samtal.

X hade vid provtagningar inför ECT hypokalemi.

Hon fick många ECT-behandlingar på kort tid

För att göra en lång historia kort hon fick många ECT-behandlingar på kort tid – kom sedan hem och var hemma i ca en månad men var jättekonstig och hamnade sedan i nån konstig typ psykos med ibland helt frånvarande-stunder.

Allvarliga skador från ECT-behandlingarna

Vi anhöriga märkte efter ECT-behandlingarna att hon fick minnesluckor, frånvaroattacker, dålig balans – hon ramlade omkull.

Fick ett kraftigt epilepsianfall efter ECT

Det blev retur till X genast planerades det för mer ECT-behandlingar. Hon fick flera fråvaroattacker med kramper och skakningar typiska symtom på epilepsi. Men läkarna valde att inte sätta in någon medicin mot epilepsi för då skulle det inte bli någon effekt av ECT-behandlingen så värderade läkarna det. Innan 11:e ECT-behandlingen hann utföras fick X ett kraftigt epilepsianfall. X var trots sina frånvaroattacker inte under uppsikt.

Vårdarna hittade henne medvetslös

Vårdarna hittade henne utanför en toalett medvetslös, dem vet de inte hur länge hon suttit där eller hur länge anfallet pågått. Under tiden de väntade på ambulans fick hon även hjärtstillestånd – de gav hjärtlungräddning.

Hon togs till X där hon sövdes för att hjärnan skulle få vila och läka.

Min syster vaknade aldrig mer läkaren sa att hennes kraftiga epilepsianfall skadades hela hennes hjärna.

Min syster fick ett kraftigt epilepsianfall efter ECT och avled

ECT-behandlingarna gav henne ett kraftigt epilepsi-anfall som ledde till att hon fick kraftiga hjärnskador som det inte kunde göras något åt, behandling avslutades och hon avled.

Hennes livuppehållande stängdes av en söndag på fredagkväll veckan efter dog hon.

Min syster blev 63 år.

Anhöriga blev dåligt behandlade av psykiatrin

Vi anhöriga har inte fått någon information eller hjälpa att anmäla dessa skador från ECT-behandlingar. Det hela har varit en enormt stor sorg för oss.

De närmast anhöriga har blivit oerhört dåligt bemötta av personal på X. De fick ingen information över telefon om deras mor och vid besök så var de inte välkomna och stoppades i dörren.

Hundratals vittnesmål på skador från elchocker (ECT)

  • Se hundratals vittnesmål mot elbehandling (ECT)
  • Sjuksköterskor om elbehandling (ECT)
  • Filmade intervjuer med drabbade av ECT
  • Varför kan elbehandling (ECT) ibland tyckas fungera?
  • Artiklar och vetenskapliga studier mot ECT
  • Har du fått skador av elchocker (ECT)?

    Hjälp andra genom att anmäla eller berätta din historia!

    Anmäl skador från elchocker, ECT eller berätta din historia.