Min dotter blev som en hjärnskadad zombie efter ECT


Min dotter blev som en hjärnskadad zombie efter psykiatrins ECT

Nyheter24: Psykiatrin skulle hjälpa min dotter – men förstörde hennes liv

Min dotter fick elchocksbehandlingar utan information

”Jag vill anmäla de skador min dotter fått efter 12 st ECT-behandlingar.

Min dotter var med om en allvarlig självförvållad olycka och skadades svårt. Hon blev utskriven från avd. 89 den 20 dec. Rehabilitering var planerad med Malmö Stad. hon började alltmer fundera över sina skador. Hon blev nedstämd, orolig och ville inte kommunicera. Min dotter blev frivilligt inlagd på Vuxenpsykiatriavdelning 89 den 7 januari.

Behandlande psykiatriker bestämde sig för att utsätta min dotter för elchocksbehandling helt utan information som man normalt brukar ge till patienten och anhöriga enligt riktlinjer för ECT. Läkare påstår att hon har sagt ”ja”. Hon var inte mentalt kapabel att veta vad hon svarade på. Enligt psykiatriker Johan Ludvigsen led hon av djup depression.

Inget informationssamtal för oss föräldrar om ECT har ägt rum. Ingen på avdelningen har tagit kontakt med oss anhöriga och ingen skriftlig information överlämnades till henne.

Hade vi vetat vad vi vet idag så hade vi aldrig gått med på att hon fick ECT.

ECT trots traumatiska huvudskador och implantat

Vecka 4 startades ECT på 12 behandlingar trots allvarliga traumatiska huvudskador och övriga delar av kroppen som opererades med en stor mängd av strömförande metaller – passiva implantat.

Zombie som är skadad för livet

Efter 2-a elchocksbehandlingen sluttade hon prata, äta, dricka och på toppen av eländet började kissa på sig. Hon uppvisade ingen förbättring, blev undernärd, apatisk för att överleva fick hon näring genom dropp. Hon luktade mycket illa i 2 månader jag påpekade ofta till sjuksköterska men det hände inget inte ens urinprov blev tagna. Sedan blev det bara värre för varje ny behandling. I två månader var hon som en zombie. Nu är hon skadad för livet.

ECT avslutades den 20 feb. Hon drabbades av minnesförlust, passivitet, brist på energi, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar och ökad irritabilitet eller vredesutbrott. Inkontinens är kvarvarande. Hon har glömt mycket av ”svenska ordboken” om orden kommer inte fram då kommer aggression, glömde hur laptop fungerar då är det enklare smälla den i golvet.

Hjärnskada från ECT

Hennes när- och långtidsminne är inte som förr och hon har svårighet med koncentrationen. Många ord från svenska ordlistan är förlorade och det tar tid innan hon kan säga dem. Hennes personlighet är helt förändrad. Idag har hon en hjärnskada av ECT som har inget med olyckan att göra.

Jag känner inte igen min dotter, hon drabbas av humör-svängningar och ökad irritation eller vredesutbrott. Men nu för tiden får jag ingen heltäckande information om dotters hälsa för jag blev portad från avd. p.g.a. att min dotter vårdas enligt LPT.

Men det värsta är allt lidande som hon fick stå ut med, med en hjärnskada som ECT-behandlingarna har orsakat! Hennes minne är som ett hopplock av gamla, nutida, sanna eller overkliga påhittade tankar på en gång. Hon får kanske inte komma till sin lägenhet och leva ett dräglig liv.

Min dotter är inte kapabel att själv anmäla sina skador, så jag får göra det. Behandlande läkare undvek mig – kändes det som. Jag har samtalat med Johan Ludvigsen bara 3 gånger under tiden som min dotter vårdats inom psyket. Jag har ifrågasatt ECT-behandlingen från allra första början – att något blev fel har jag t.o.m. sagt på avdelningen.

Hennes konstnärliga begåvning försvann

Idag, den 22 juni, är det fem månader sedan hon blev inlagd och utsatt för elchocksbehandling. Hon har inte blivit bättre, nu vårdas hon enligt LPT och jag får inte besöka henne. Så grymt. Varför blev det så fel?

Idag är hon kvar inom psykvården. Hon ska på korttidsboende, anordnat av Malmö Stad. Sedan blir det troligen permanent grupp boendeform. Tiden är inte bestämd än.

Med facit i handen: hon blev inte frisk och hennes konstnärliga begåvning av abstrakta bilder försvann på grund av minnesförlust. Därefter är hon stor motståndare till ECT.”

Nyheter24: Psykiatrin skulle hjälpa min dotter – men förstörde hennes liv