Psykiatrins ECT-behandlingar förstörde mitt minne och liv


Psykiatrins ECT-behandlingar förstörde mitt minne och liv

Personen på bilden har inget med texten att göra.

”Det värsta med att ha fått skador från ECT är att skadorna är bestående. Jag tycker absolut att jag är berättigad till en ursäkt och skadestånd. Om jag hade vetat vad jag vet idag hade jag ALDRIG gått med på ECT-behandlingarna!!

För en tid sedan var jag deprimerad – jag hade blivit av med mitt arbete och förlorat mitt körkort. Läkarna på psykiatri-mottagningen bestämde då att jag skulle få ECT. Behandlingarna gavs i olika omgångar med 3 st per vecka, sedan 1 gång per månad. Totalt fick jag cirka 50 st ECT-behandlingar.

Ingen fullständig fysisk läkarundersökning gjordes före ECT. Endast ett urinprov för att se att jag inte var påverkad av narkotika.

Vi litade på psykiatrikerna

Före behandlingen fick jag och min make bara muntlig information om ECT. Men ingen sa något om risken för bestående skador. De sa att man kunde få minnesluckor i början men att det var övergående. Vi litade på psykiatri-läkarna som lovade att jag skulle bli bra. Jag var i så dåligt skick och gick med på det psykiatrikerna tyckte var bäst. Men jag kan inte säga att jag var tvingad utan jag hoppades att ECT skulle hjälpa mig.

I början kändes det bättre och fick också höra från höger och vänster att jag såg friskare ut – till slut känner man sig så. Men effekten varade inte länge, och därför valde de påfyllnadsdos av ECT 1 gång i månaden.

Avbröt ECT-behandlingarna

Jag avbröt ECT behandlingar för att jag inte vågade köra bil och för att jag trodde att någon var vid mig hela tiden i mörkret. Jag var livrädd och vågade inte blunda. Det avtog när behandlingarna slutade.

Minns inte när barnen var små

Efter ECT-behandlingarna är minnet är borta med vinden, särskilt närminnet. Jag minns inte saker familjen pratar om eller vad vi gjort. Minns inte hur gamla mina barnbarn är. Jag minns inte somrar jag upplevde med familjen när barnen var små, hittar inte till de enklaste gatorna utan GPS och jag måste få säga att förr hade jag superbra minne. Vidare har jag svårt att koncentrera mig. Kan inte läsa en bok. Jag har stora sömnbesvär, sover bara 4 tim. per natt. Omvärlden intresserar mig inte längre och jag bryr mig inte.

Epilepsi efter ECT

Jag har även problem vid bilkörning – en speciell ångest och rädsla att jag ska krocka. Misstänker också att jag har fått epilepsi på grund av ECT-behandlingarna.

Innan den första inläggningen och ECT-behandlingarna var jag medicinfri – nu äter jag fyra stycken olika antidepressiva: Lithium, mot epilepsi, sköldkörtel, sömntabletter och lugnande.

Jag är sjukpensionerad sedan många år. Jag kunde inte arbeta så försäkringskassan avbröt min arbetsträning och sjukpensionerade mig. Mina anhöriga och vänner tycker att mitt minne blivit mycket sämre efter ECT.

Jag har talat med psykiatrin om mina skador efter ECT. Jag har då fått svar att minnet skulle komma tillbaka, men det märktes att de inte trodde mig. Visst vill jag anmäla mina skador men jag är rädd. Känner mig rätt så ensam. Sjukhuset har inte gett mig någon hjälp eller information att anmäla.”