Min lillasyster fick svåra minnesskador av ev elchocker (ECT)


"Min lillasyster fick svåra minnesskador av elchocker (ECT)"

Blev tvingad till ECT

”Jag vill härmed anmäla de skador som min lillasyster har fått av 24 stycken dubbelsidiga ECT behandlingar. Hon blev tvingad av läkaren för det var det enda alternativet som fanns enligt honom. Om hon inte gick med på ECT så kunde de inte hjälpa henne att må bättre. Min lillasyster blev lovad att bli bättre och må bättre efter ECT-behandlingarna. Vi fick ingen information om risken för minnesstörningar eller andra skador från ECT.

Svåra minnesskador

Skador på närminnet, dåtidsminnet och orienteringsminnet. Koncentrations problem. Allt måste vara ner skrivit för att det ska kommas ihåg. Tappar bort ord, namn och telefonnummer. Kan bara göra en sak i taget. Svårt att känna igen människor.

Minnet från 21 års ålder fram till idag är borta. Svårt att minnas saker från vecka till vecka. Träffar hon inte en person ofta så har hon svårt att minnas utseende och namn. Trötthet. Fått personligt ombud vid möten ex försäkringskassan, arbetsförmedlingen och andra myndigheter. Behöver hjälp med pappers arbete. Tappar bort ord. Arbetar ej.

Min lillasyster klarar ej av kontakter med myndigheter, åka kollektivt (fått beviljat färdtjänst och sjukresor) och pappersarbete.

Mer osocial

Anhöriga och vänner ser följande skador och problem efter ECT-behandlingarna hos henne.

Hon är mer osocial och klarar ej av för många människor, för många intryck, för mycket information åt gången, varuhus, blir nervös vid motgångar och svårigheter och klarar ej av oplanerade händelser.

Min lillasyster är inte samma person

Min lillasyster inte är samma person som innan ECT. Inte lika glad, social och öppen. Försvinner i sig själv stundvis och blir avskärmad från omvärlden. Upplevs som orolig, nervös, osäker vid vissa tillfällen. Vill eller orkar inte medverka på kalas.

Våra rättigheter har kränkts

Exempel:

Hon har varit på minnes kliniken för en utredning. De sa att minnesproblematiken berodde på ECT behandlingen men att de inte kunde skriva in det som orsak i papperna.

Annat exempel:

Kränkt även anhörig har en läkare gjort då hon var inlagd på en annan psyk avd. Min lillasyster var bostadslös men fick ett rum där hon bodde tillsammans med 5 män – En utav männen gjorde sexuella närmande mot henne.

Hon blev inlagd för att hon orkade inte med det psykiskt. Då blev hon erbjuden fler ECT behandlingar och fick panik då läkaren föreslog detta. Jag sa då att det skulle de aldrig mer få utsätta henne för igen…. Så då blev hon lugnare igen.

Inget ledigt rum till henne

Under helgen (fredag) åkte hon hem till mig på permission. när jag skulle lämna henne på avdelningen igen på söndags kvällen så fick vi besked att det inte fanns något ledigt rum till henne på avdelningen. Hon skulle få ett rum nere på psykakuten över natten. Då brast det för henne igen och jag föreslog då till ssk och min syster att hon skulle åka med mig hem igen över natten.

Hon blev lovad att det skulle stå ett rum till henne dagen efter. Ssk beställde sjukresan, från mig till avd inför nästa dag och lovade att allt skulle vara ordnat när hon kom till avdelningen.

När hon dagen efter kom tillbaka fick hon besked om att hon skulle skrivas ut. Hon ringde då upp mig storgråtandes och sa att hon skulle bli utskriven och inte orkade detta. Jag bad då att få tala med läkaren. Läkaren och ssk satt tillsammans med min syster så jag fick läkaren i luren:

Dialog med läkaren

”Detta var det ingen som sa något om i går kväll till oss. Min syster klarar inte av att få besked om hemgång utan att ha fått informationen om det innan”

”Hon har ett hem och har ju haft permis över helgen som har gått bra.”

”Hon har ju varit hemma hos mig.”

”Varför det? Hon måste lära sig att bo själv.”

”Bo själv? I ett eget rum? Tillsammans med 5 män varav en har antastat henne i det gemensamma utrymmet?”

”Vi kan inte ordna henne ett nytt boende och här kan hon ju inte bo hela livet. Vi driver inget hotell och hon har fungerande medicinering.”

”Fungerande medicinering? Ni satte ju ut alla hennes mediciner så hon fick svår abstinens när hon blev inlagd. Det är ju inte okej.”

”Men nu har hon rätt mediciner.”

”Nu vill jag tala med överläkaren för så här får det inte gå till.”

Läkaren lämnade över luren till min syster igen utan att egentligen avsluta vårt samtal.

Hörde läkaren i bakgrunden då hon talade med hög irriterad röst med någon annan personal. Läkaren lämnade sedan rummet och jag talade med min syster igen.

Frågade om hon nu var ensam i rummet?

”Nej det sitter en ssk här hos mig.”

”Då vill jag tala med henne nu.”

Berättade att de inte kunde skriva ut min syster som blivit antastad och dessutom inte blivit förvarnad/informerad ang utskrivningen. För hon klarar inte av ett sådant besked utan att ha fått bearbeta det i tanken.

Allt måste vara planerat så hon vet i förväg vad som ska hända. Detta borde ju isåfall ha meddelats i går kväll när jag skulle lämna henne efter permissionen.

Samtalet fick avslutas eftersom jag arbetar som dagmamma och det kom en förälder som skulle hämta sitt barn. Jag skulle ringa upp när jag hade arbetat färdigt.

Läkaren ringde upp efter en stund och ville informera att hon inte förstod vad antastad var men att en kollega hade förklarat det för henne nu men att de inte kunde göra något åt det.

Min syster skulle få stanna en natt till på avdelningen och bli utskriven dagen efter.

Då säger läkaren till mig att hon tycker att jag kunde ta hand om min syster och låta henne bo hos mig om jag nu ville hjälpa henne eller var orolig för henne.

Jag tappade talförmågan visste inte vad jag skulle säga detta fick mig som anhörig att känna mig skyldig.

Samtalet med läkaren avslutades… och jag fick tala med min syster igen.
Frågade henne om detta kändes okej med utskrivningen i morgon och det gjorde det bara jag vet det innan så är det okej svarade hon…

Berättigade till upprättelse och skadestånd

Vi anser att vi är berättigade till upprättelse och skadestånd – hon kommer aldrig att få ta körkort och aldrig arbeta inom vården igen.

Har inte fått någon information eller hjälp att anmäla dessa skador från ECT.”