Psykiatrin använder fortfarande elchocksbehandlingar (ECT) på barn


ECT-barn

Originalartikeln – Psykiatrin använder fortfarande elchocksterapi som behandling på barn

Torsdag, 26 Mars, 2009 av: David Gutierrez, reporter

Psykiatrin använder fortfarande elchocksterapi som behandling på barn

(NaturalNews) I en artikel nyligen publicerad i Melbourne, Australien, har tidningen Herald Sun uppmärksammat den pågående psykiatrins praxis att använda elchocker som behandling på barn så unga som fyra år.

Elchocksterapi, även känd som elektrokonvulsiv behandling (ECT), utförs genom att ge elektriska stötar i hjärnan för att framkalla kramper och ändra beteendet genom att skada ”problematiska” delar av hjärnan.

Efter några få behandlingar med ECT liknar symptomen medelsvåra ’cerebrala kontusioner’*, sade neurologen Sidney Sament.” Patienten ”glömmer” sina symptom eftersom hjärnskadorna förstör minnesspår i hjärnan, och patienten får betala för detta genom en minskad mental kapacitet av varierande grad.

*en form av hjärnskada, som uppkommer på grund av skallskada, översättarens anmärkning.

I USA, tillåter de flesta stater användning av ECT på små barn. Även om förfarandet är mindre vanligt för barn än för vuxna, så hävdar kritiker att det fortfarande används alltför mycket, med tanke på risken för bestående hjärnskador.

Du kanske tror att innan något barn får en serie av 70 till 170 volt i hjärnan vilket skapar kramper, så skulle alla andra icke-traumatiska terapier ha provats först,” säger psykolog Bruce Levine. ”Du kanske tror att innan du använder ECT, förutom att försöka alla typer av psykoterapi, skulle det också gjorts ett uttömmande försök att hitta en terapeut med vilken barnet verkligen kan få kontakt med. Du kanske tror att detta har gjorts, men du skulle ha fel.”

Enligt Levine, så tillgriper psykiatriker regelbundet ECT efter att bara en handfull försök har gjorts för att försökat ändra ett barns beteende med läkemedel.

En studie som publicerades i början av 2007 kom fram till att ihållande kognitiva symtom såsom minnesförlust och minskad mental kapacitet var vanliga hos ECT patienter sex månader efter ingreppet. Kritiker menar att fördelarna med behandlingen inte har bevisats – en konferens 1985 om ECT behandling var oförmögen att producera några bevis som visade en förbättring fyra veckor efter behandlingen, och en studie 1999 gav slutsatsen att ECT inte resulterar i en minskning av självmordsstatistiken.

Översättning: Nina Ullgren
Språkvård och korrigering: Inga

Läs även – Psykiatrin vill öka antalet elchocker till barn i Sverige