Min syster fick ett epilepsianfall av ECT och avled


 Min syster fick ett epilepsianfall av ECT och avled!

Psykiatrin ville ge ECT så att hon skulle glömma

”Jag vill härmed anmäla att min syster fick ett kraftigt epilepsianfall efter 10 st ECT-behandlingar och avled sedan. Hon gick in i en djup depression efter sin makes bortgång och efter att hennes son tagit livet av sig förra året i mars. Vi försökte hjälpa henne men till slut blev det psykiatrimottagningen där ville dom ge henne ECT-behandlingar för att hon skulle glömma. Vi anhöriga sa nej även min syster, men hon var ju inte omyndigförklarad så dom övertalade henne att det var det bästa för henne och helt ofarligt.

Pressad och tvingad

Min syster sattes under press från läkare – hon ville inte ha ECT men övertalades och blev tvingad till det utan någon valmöjlighet.

Vi fick ingen skriftlig information. Besked om att ECT-behandlingar skulle påbörjas skedde över telefon, i ett kort samtal. Hon hade vid provtagningar inför ECT hypokalemi.

Hamnade i psykos

För att göra en lång historia kort hon fick många ECT-behandlingar på kort tid – kom sedan hem och var hemma i ca en månad men var jättekonstig och hamnade sedan i nån konstig typ psykos med ibland helt frånvarande-stunder.

Vi anhöriga märkte efter ECT-behandlingarna att hon fick minnesluckor, frånvaroattacker, dålig balans – hon ramlade omkull.

Fick ett kraftigt epilepsianfall

Det blev retur till sjukhuset och genast planerades det för mer ECT-behandlingar. Hon fick flera frånvaroattacker med kramper och skakningar typiska symtom på epilepsi. Men läkarna valde att inte sätta in någon medicin mot epilepsi för då skulle det inte bli någon effekt av ECT-behandlingen – så värderade läkarna det.

Innan 11:e ECT-behandlingen hann utföras fick min syster ett kraftigt epilepsianfall. Hon var trots sina frånvaroattacker inte under uppsikt.

Vårdarna hittade henne medvetslös

Vårdarna hittade henne utanför en toalett medvetslös, de vet de inte hur länge hon suttit där eller hur länge anfallet pågått. Under tiden de väntade på ambulans fick hon även hjärtstillestånd – de gav hjärt-lungräddning.

Hon sövdes ner för att hjärnan skulle få vila och läka. Min syster vaknade aldrig mer läkaren sa att hennes kraftiga epilepsianfall skadades hela hennes hjärna.

Avled efter ett kraftigt epilepsianfall

ECT-behandlingarna gav henne ett kraftigt epilepsi-anfall som ledde till att hon fick kraftiga hjärnskador som det inte kunde göras något åt, behandling avslutades och hon avled.

Hennes livuppehållande stängdes av en söndag och på fredagkväll veckan efter dog hon.

Min syster blev 63 år.

Vi blev dåligt behandlade av psykiatrin

Vi anhöriga har inte fått någon information eller hjälpa att anmäla dessa skador från ECT-behandlingar. Det hela har varit en enormt stor sorg för oss.

De närmast anhöriga har blivit oerhört dåligt bemötta av personal på sjukhuset. De fick ingen information över telefon om deras mor och vid besök så var de inte välkomna och stoppades i dörren.”