Att känna sig ”bättre” efter psykiatrins ECT-behandling


Under den första veckan var jag pigg men sedan föll jag i depression igen. De fortsatte ändå med ECT i hopp om att det skulle bli bättre. Men det blev det inte.”

Chocken, bedövningen, euforin och minnesskadorna kan göra att vissa tror att de har blivit bättre.

Människor som skadats av psykiatrins elchocker, ECT-behandling

Hur kan vissa tycka att de känner sig ”bättre”?

Vi upplevde att han blev snabbt pigg och glad, men ju längre tiden gick och ju fler ECT behandlingar X fick blev han mer och mer känslokall och innesluten i sig själv.”

Under pågående behandling upplevde jag det som att gå i någon sorts rus som på ett underligt sätt kändes som att man kunde rycka på axlarna åt allt negativt. Ingen verklighetsförankring över huvud taget. Senare övergick detta i att inte ha några positiva bitar eller minnen kvar. Endast typ mardrömmar både i vaket tillstånd och vid sömn dygnet runt med film som spelas upp i huvudet om trauma och dåliga saker man upplevt.”

Euforin känner jag igen. Det är väl det som får dom flesta att fortsätta behandlingen. För mej fanns den känslan kvar 3 behandlingar, sedan var det något helt annat. Ville avsluta men då skulle det tydligen inte fungera(och hålla i sig) enligt min psykolog. Kämpade mej igenom resten tyvärr, och i desperation gick jag på det en gång till, bara för att få den där första befrielsen. 10 års prescription är det för att få skadestånd! Kan ju säga att det tar många fler år innan man ens orkar ”bry” sig om hur förstört livet blivit. Man kämpar på med att bara orka EN dag till.” ECT-skadad

Psykiatrins användande av elchocker (ECT) har kraftigt ökat till en punkt, där vi förmodligen är värst i världen med ca 60 000 om året (2009). Tusentals ges till bla. barn, gravida, äldre och under tvång. En omstridd ”behandling” – kritikerna är många och mängder av människor rapporterar allvarliga skador. Psykiatrin har bedrägligt moderniserat elchocksbehandlingen – själva elchocken som drabbar hjärnan och tankeverksamheten är dock densamma. Socialstyrelsen har fortfarande inte full kontroll ens över hur många elchocker som ges i Sverige – än mindre finns det någon långsiktig uppföljning. Psykiatrin slår nonchalant dövörat till och föreslår en ökning av elchocker till våra barn via BUP! Psykiatri-professorn Sten Levander har jämfört elchocker med en omstart av datorn – skulle dock aldrig själv prova eller utsätta sina barn för detta.

2008 fick min svärmor elchock mot depressionen och ångest som ledde till att hon blev väldigt uppåt under en period och med tiden fick hon kraftiga minnes luckor och depressionen kom tillbaka och då fick hon ny etc behandling som ledde till självmord idag”

ECT tycks ibland ”fungera” för vissa personer

Efter att ha studerat ECT i många år och varit i kontakt med många skadade vill jag säga följande: Om någon mår dåligt så är det varningssignaler att något är fel hos den personen. Signalerna säger att det finns något fysiskt eller själsligt fel. Dessa signaler kan tillfälligt slås ut med elchocksbehandlingar då chocken slår ut kommunikationen i nervbanorna. Personen blir bedövad och känner inte längre. Flera har sagt att de kände sig som en zombie efter ECT. Elchocken under ECT är så stor att personen behöver sövas ner och få muskelavslappnande medel för att inte kastas runt i kramper och bryta ben i kroppen. Detta hände mycket riktigt innan man moderniserade utförandet av ECT av PR skäl – elchocken är dock densamma som förr. Efter en sådan chock mot hjärnan och tankeverksamheten är det välkänt hos neurologer att en person kan känna en onaturlig upprymdhet. Precis som efter en hjärnskada. Denna chock skakar även om personens tankeverksamhet rejält och kan få honom att glömma och ”komma på andra tankar”. Allt detta tolkar psykiatrin som ett bra resultat och använder det i sin propaganda för ECT. Man kan lika väl slå någon hårt i huvudet med en gummiklubba för att få samma resultat. När chocken har lagt sig kommer signalerna att personen mår dåligt tillbaka och mer elchocker och psykofarmaka krävs.

I början kände jag mig gladare

I början gjorde det inte så mycket och jag kände mig gladare, men när jag började ”vakna till” så blev jag djupt deprimerad pga mina minnesproblem och var nog sämre efter det behandlingen än innan. Jag kunde börja gråta för att jag inte hittade rätt ord eller lade in mobilen i kylskåpet mm. Jag kunde inte gå till affären och handla eftersom jag inte kunde hitta något och kände mig så förvirrad och ängslig. Jag fick veta att mina problem skulle vara tillfälligt nedsatta, men de blev varaktiga. Än idag så kommer jag inte ihåg saker som jag gjorde året innan min behandling.”

Känd amerikansk läkare om ECT-behandling

Elchock ger mer uppenbara exempel på hur psykiatrisk behandling fördärvar hjärnan. Chockbehandling är helt enkelt en skallskada orsakad av överväldigande elektrisk ström, som är tillräcklig för att framkalla ett epileptiskt grand mal-anfall. När patienten blir apatisk så skriver doktorn i journalen ’klagar inte längre’. När patienten uppvisar den eufori, som vanligtvis är följden av hjärnskada, så skriver doktorn ’humöret förbättrat’. Under tiden skadas individens hjärna och sinne så drastiskt att han eller hon inte förmår protestera. Det är lätt att få dem att ta emot upprepade chockbehandlingar. I många fall måste familjemedlemmar ingripa för att stoppa den destruktiva ’behandlingen’.”
R Breggin, känd amerikansk läkare och psykiatriker

Jag är inte senil eller dement – jag är ECT-behandlad!

Jag har inte tidigare satt mina upplevelser i samband med ECT:n Jag har trott att allt beror på mej och att jag kanske råkat ut för någon förtidig demens sjukdom… eller att jag helt enkelt är ett hopplöst fall som det inte gick att bota. Jag sökte på nätet efter ”Beroende av ECT” då jag hittade info om alla skadade. Jag sökte på nätet för att jag tänkte att jag kanske är beroende av ECT, för jag kände en längtan efter mer ECT för jag mådde riktigt bra ca 3 månader efter ect så jag ville ha 3 månader av bra mående igen. Jag fick en riktig Aha! upplevelse när jag läste vittnesmålen från andra skadade… det gick upp ett ljus för mej och jag tyckte att det faktiskt va skönt att se att ”JAG ÄR INTE SENIL ELLER KOMPLETT GALEN – JAG ÄR ECT BEHANDLAD!!”
Se fler vittnesmål här på människor som blivit skadade av ECT-behandlingar

Tillfälligt stänga av och blockera

ECT kan alltså tillfälligt ”fungera” genom att stänga av personens känslor, få honom att glömma, komma på andra tankar och känna en onaturlig upprymdhet. Man tar till ECT för att dölja det faktum att man kan inte hitta orsaken till att en person mår dåligt. Det blir en snabb lösning” för att tysta ner personen och problemet. Men det är inte säkert att ECT ”fungerar” enligt ovanstående. Det är som en rysk roulett. Många personer har blivit skadade och fått bestående minnesskador för livet, vilket Socialstyrelsen motvilligt fått erkänna efter hård press av media. ECT kan inte och har aldrig gjort någon frisk. Den ”fungerar” genom att skada. En del patienter har till och med använt ECT för att skada sig själva och försöka begå självmord. Elchocksbehandlingar är alltså inte en bestående och långsiktig lösning som går till grunden med personens problem. Patienter och anhöriga luras bedrägligt att acceptera ECT eftersom psykiatrin inte ger en fullständig och sanningsenlig information om ECT och risken för bestående minnesskador. Många elchocker ges även under tvång när personen är omhändertagen under Lagen Om Psykiatrisk Tvångsvård.

Psykiatrin kommer aldrig att erkänna skador

Psykiatriker som gett tusentals elchocker till barn, gravida, äldre och andra samt under tvång kommer aldrig att våga erkänna att de har gjort något fel. Precis som vid andra nu förbjudna psykiatriska ”behandlingar” som isbad, snurrstolar, insulinchocker, hjärnoperationer, lobotomi, tvångssterilisering och ett otal psykofarmaka.

Psykiatrikerna kan inte få sig själva att erkänna att ECT orsakar skada, annat än om patienten skulle bli elchockad till döds på bordet och det samtidigt videoinspelades och observerades av en av Förenta Nationernas observationstrupper. Jag började studera forskningen om ECT och fann att den utförts av psykiatriker som har ECT som levebröd.”
Narkosläkare Michael Chavin

Psykiatrin åsidosätter de drabbades mänskliga rättigheter genom att fullständigt nonchalera deras skador och istället lägga ansvaret helt och hållet på patienten. Många har fått höra att deras ”mentala sjukdom” är orsaken till minnesskadorna. Överläkarna räknar med att ingen kommer att tro på en ”mentalsjuk” patient. Enligt vetenskapliga undersökningar har många deprimerade personer smärta (ibland är den förträngd) och rent kroppsliga problem. Upp till 80% lider av somatiska, medicinska eller näringsmässig störningar som alltid måste åtgärdas först. Det kan även finnas andra sociala faktorer – förluster, trauman, ensamhet, skilsmässor, besvikelser, arbetslöshet, kränkningar och förtryck – som kan göra att en person mår verkligen dåligt.

Djupt deprimerade människor behöver inte elchocker som förstör deras tankeverksamhet. De behöver en kärleksfull och medmänsklig vård. Vila och lugn; näring och fullvärdig kost; natur, sol och frisk luft; miljöombyte; olika stärkande terapier.

Saknas bevis för ECT-behandlingen

Om vi tog en rationell, bevisbaserad inställning till kontroversen om ECT skulle den överges, liksom andra behandlingar har övergetts som en gång tycktes vara effektiva, t.ex. roterande stolar, överraskningsbad och lobotomier.”

”Resultaten av denna översyn visar att kampanjer av ECT-mottagare över hela världen för att förbjuda ECT, stöds av att det saknas vetenskapliga bevis för att det är säkert eller effektivt. Säkerligen är farhågorna om ECT-orsakad minnesförlust, så ofta avfärdad som ’subjektiv minnesförlust’ av ECT förespråkare, faktiskt välgrundade enligt forskningen.”

Professorerna John Read (University of Auckland – NZ) och Richard Bentall (University of Liverpool – UK) i en studie över ECT.