Uppdrag Granskning: ”Efter ECT:n, pang, så försvann minnet”


Amanda: ”Efter ECT:n, pang, så försvann minnet”

De är tre kvinnor som delar en och samma erfarenhet: efter elbehandlingen har de stora problem med minnet.

DE BOR i Stockholm, de är ungefär lika gamla, men det är sviterna av elchockerna, så kallad ECT, som är deras starkaste gemensamma nämnare.

Amanda:
Hon är en mamma som glömt varenda förlossning, men hon har blivit bra på att låtsas hänga med. Innan ECT hade hon inga problem alls med minnet ? tvärtom tyckte hon att minnet var mycket gott.
– Efter ECT:n, pang, så försvann det hela. Det var liksom stor skillnad. Det är inget tvivel om att det berodde på ECT:n.

Hur vet du att du hade bra minne innan?
– Alltså vissa saker vet man om sig själv. Det är svårt att förklara nu hur jag kunde veta det, eftersom jag glömt. Men jag hade ett bra minne, och det har jag vetat hela mitt liv, att jag har ett bra minne, eller hade, säger Amanda.

Eva:
Hon har tidigare jobbat på ansvarsfulla uppdrag över hela världen. Nu är alla utländska språk raderade ur minnet.
– Det är väldigt svårt att försöka få fram vad man upplever. Jag har mött, tyvärr, många som säger att ”dina problem sitter i huvudet och inte i behandlingen.”

Hur vet du att det inte är så?
– Jag har ju en historia som jag kan falla tillbaka på som är långvarig. Och jag vet hur depressionsperioderna har sett ut tidigare, så att det är svårt att se vad annat än ECT:n det skulle vara som har helt plötsligt gjort att jag hamnar i den här situationen. Omständigheterna kring att jag är under behandling med ECT, blir väldigt förvirrad, och tappar minnet – och sen att det håller i sig.

Sandra:
Från att ha varit en högavlönad singel, full av fart, har hon blivit vad hon beskriver som den knasiga tanten i kvarteret. En som inte alltid hittar hem, som glömmer och tappar bort. Hon har sparat broschyren hon fick inför ECT:n. Där står klart och tydligt att ”Förmågan att återkalla viktiga minnen är oförändrad”.
– Visst låter det bra? Jag har alltså gått från att vara nyutexaminerad akademiker för andra gången, till en person som inte ens klarar av att sköta sitt eget hem och har konstant behov av boendestöd från kommunen. Det är fint, konstaterar hon ironiskt.

Reportageteam: Kristina Hedberg, Janne Josefsson och Nils Hanson