Information till Socialstyrelsen om skador från psykiatrins ECT-behandling


From:
Sent: Sunday, May 13, 2012 6:03 PM
To: Gerle Mårten
Cc: Tegnell, Anders ; Otterblad Olausson, Petra ; Sunesson, Per-Anders ; Printz Anders ; Almqvist Linda ; Registrator Kunskap

Subject: Information till er angående skador från ECT-behandling

Hej!

Jag vill göra er uppmärksamma på nedanstående person som har hört av sig till mig och berättat om sina skador från ECT.

Vänligen låt mig veta att ni har fått denna information.

Personer som den senaste tiden rapporterar skador från ECT:

”Hej jag lever ped posttrumatiskt syndrom. Blivit vådtagen av min morfar som mycket liten + ytterligare övergrepp. har fått en rad ect-behandlingar var av 2 stycken var jag vaken. Kunde inte meddela mig eller andas. Det var som en ny våltäckt”

——

”Hej! Jag har fått 10 behandlingar, Löwet
Och ja, jag har fått minnes problem, korttidsminnet är under all kritik, utan Post-it lappar så glömmer jag mycket/allt. Är det inte ner skrivet så är det lika med att jag inte hört/kommer inte ihåg. Det har även gjort att bitar av mitt tidigare liv inte finns längre. Jag frågar och sen är allt borta igen. Jag har blivit grymt sävlig och långsam, tål inte stress. Det är precis som om jag är pre dement. CT-hjärna U.a. Om någon säger att du sa/berätta de och de, och du har fel/rätt. Då har jag ingen aning om vad som sagts, ska jag hålla med eller inte? Jag kan inte ens komma ihåg vita lögner ex ett överaskningsfest m.m. Så jag säger bara det jag vet just nu/då, man vill ju inte bli kallad lögnare. Men det är jätte svårt och jobbigt med ett icke fungerande minne, speciellt i mitt yrke på en MAVA avdelning, jobbar 50 % sjuk 50 %. Och 50 % på jobbet är som ett maraton för hjärnan, vill inte göra fel, är långsam/sävlig, stressen tar enorma krafter – jag trivs -Men det tar ca 3-4 dagar för återhämtning. Som mitt liv är nu efter ECT så är det precis som om min hjärna har bränts och fastnat, kommer inte vidare. Blivit sämre blir inte bättre. Jag tycker man ska förbjuda ECT – gör mer skada än nytta. Mina diagnoser; Bipolär 2, GAD, Kronisk depression. MVH Agneta”

——

”Jag blev fruktansvärt aggresiv så efter tre gånger slutade dom. Efter andra gången hade dom svårt att väcka mig. Jag hamnade många gånger i fixerings sängen eftersom jag höll på att slå sönder hela avd.”

——

”Hej! Har got genom alla fyra CD som jag beställde from Er.Tack för det och jag tycker det är omännisklig att ETC används som det gör.Har en nära släkt som nu under sommar var hon glad.Blev inlagd på Östra Sjukhus.på på en månad sen ,fick 8 ETC nu går hon som zombie och detta är fruktansvärt.Igår hade jag möte med läkare och jag kräver få en svar vad dem har gjört-Mvh Veronica.”

——

”Hej! Jag har fått ect, 12 behandlingar under våren 2010. Jag har vissa minnesluckor under perioden jag fick ect, men efter det har jag drabbats av overklighetskänslor som inte vill gå över, och jag misstänker att det beror på det. Snälla svara. Har inte länge kontakt med läkaren som ordinerade detta.”

——

”Hej, jag skriver detta nu för att jag för några veckor sedan kom hem från psyk och blev behandlad för deppristion med ect. När jag kom hem så visste jag inte vem jag va! min pappa ringde mig och jag hade skrikit rätt ut upprepade ggr, VEM ÄR JAG. jag kommer också i håg att jag tittade på mina ben och undrade vems jeans jag hade på mig, kommer starkt i håg känslan av att allt va så konstigt runt mig och jag förstod inte varför, fick för mig att alla hade lurat mig och gjort det här mot mig bakom min rygg, jag anklagade min mamma och pappa syster alla som stod mig nära.läkaren skrev ut mig några dagar senare tror jag och sa till mig att jag såg glad ut och va frisk, jag åkte hem med ett recept med 8 olika medeciner. jag lider av minnesluckor kommer inte i håg denna julen eller nyår min familj har berättat för mig hur vi firade dessa högtider. lider av att jag glömmer massa i vardagen har inte kunnat titta på varken tv eller kunnat läsa böcker då jag har sådana koncentration svårigheter, och glömmer så allt blandas i hop. Jag lider fortfarande ångest sömnproblem och humöret går upp och ner som en bergodhalbana eller så känner jag mig helt likgiltlig och känslolös.vet inte hur min framtid kommer att bli efter detta känner mig så frustrerad och arg över detta. har nu berättat min historia om ect och vill dela med mig om detta!!! mvh Susanna”

——

”Kan ej förstå att man använder så omänskliga och brutala medel inom psykiatrin. Känner en person som förlorat minnet och är sjukskriven resten av livet. Trots detta ges behandlingen då och då när psyk.preparaterna inte räcker till… eller inte biter.

Det finns faktiskt många olika typer av terapiformer. Denna medeltida kätter-metod används bara för att man vill komma ”billigt” undan. Men det är inte billigt, för metoden lamslå – ja t o m dödar människor i viril yrkesålder. Det blir dyrare för samhället i själva verket.

Förbjud ECT-behandling omedelbart! Den strider mot de mänskliga rättigheterna och humanistisk människosyn!!”

——

”jag har gjort ect fick avbryta efter 7 st, då jag kännde att jag tappade mej själv. nu ca 4-6 mån efter har allt gått utför och jag förlorar mej själv mer och mer. jag e tom i huvudet och likgiltig. jag har tappat mitt minne och det blir sämre.”

——

”hej, har sedan jag genomgått ectbehandling märkt att jag har väldigt svårt att komma ihåg saker o ting. min omgivning, främst arbetsgivare har reagerat på mitt dåliga minne. har även svårt att koncentrera mig på texter som läses o när jag själv läser. jag mår inte bra av detta, men vet inte om det finns ngn hjälp att få. m.v.h.”

——

”För sex månader sedan avslutades min ”behandling”. Jag var inne på en sluten avdelning. Jag tror jag hann med 8 st innan de avbröt. Jag minns inte. Jag minns inte heller att jag hade skrikit, gråtit och kräkts efter behandlingarna. Jag minns inte att jag hade varit oförskämd och elak mot de jag älskar. Jag minns inte att jag hade klätt av mig naken och hade sex (turligt nog med en man jag känner, men det hade INTE inträffat om jag hade haft någon hjärna).

Jag glömde min son (nu 10 år), så han ritade ett självporträtt och satte upp det vid min säng.

Jag har fortfarande inte koll på vad som hände under de där veckorna. Det dyker upp en pusselbit här och där från närstående och vårdpersonal. Jag minns inte.

Jag har aldrig varit så full så att jag fått en blackout och gjort pinsamma saker, men jag misstänker att det är ungefär samma känsla. Jag har ångest.

När det började klarna i huvudet efter behandlingarna var jag fortfarande deprimerad och självmordsbenägen. Fast nu med stora minnesluckor.

Förenklat kan man säga att förutom ECT-veckorna är 2010 & 2011 helt raderade. Plus stora fläckar innan det. Jag har fått lära om en massa saker – ex. räkna (typ 1,2,3..), hitta hem, använda mobilen, känna igen mina närmaste.

När jag tittar på bilder eller filmer på mig från de åren, känns det som om det är någon annan. De framkallar inga minnen.

Varje dag är frustrerande. Jag är hemma och försöker leva ett ’normalt’ liv, men varje dag påminns jag av minnesförlusterna. Jasså? Var Victoria gravid? Var är min skärbräda? Hur betalar jag räkningar? Är den där människan som vinkar åt mig, någon jag känner?

Förra veckan fick jag reda på att jag blir uppsagd från mitt jobb. Det är ett ganska avancerat ingenjörsjobb, med mkt kundkontakter. Det var både en sorg och lättnad. Jag minns inte min arbetsplats, kollegorna, kunderna eller arbetsuppgifterna.

Min läkare säger att han ALDRIG varit med om att någon fått bestående minnesskador, under de 10 år han varit läkare. Inom ett år kommer jag vara normal igen (men i början sa han inom 6 månader). Hm? Och han hänvisar till min pågående depression, att man inte säkert kan veta var minnesförlusten kommer ifrån.

Om någon är/varit i samma situation – snälla pm:a mig! Jag är skeptiskt till läkarens svar att ALLA får tillbaka minnet.”

——

”Jag lider med dig XX, jag gick i genom 6 ect behandlingar nu i december månad och lider fortfarande mycket av minnes störningar i vardagen. försöker hitta tillbaka till mitt liv igen men det är svårt!! man får hoppas att man kan bli återställd nån gång!kram

vill också tillägga att jag är så ledsen arg och upprörd över att dom kan göra så här mot människor. mådde man inte bra innan så mår man ju inte bättre nu. bara en massa medeciner som får en att klara sig igenom dagarna hoppas att dom tar bort ect fortare än kvickt!”

——

”har fått ect tror jag har fått bestånde hjärnskador”

——

”Inget finns kvar , varken bra eleler dåligt. jag lever som i en nån sorts mardröm och drä ingen känner mit mig eller hjälper mig. Så är det JAG ÄR SKITFÖRBANNADE PÅ DET HRÄ JÄVLA SKITSAMHÄLLET PÅ SOSSARNA SOM SÅLT VÅRT LAND OSV….

jag mår inte allls bra av att fått elchockeer, lättirriterad, förvirrad , glömmer saker hela tiden, har inge riktiga vänner kan inte ens spela de enlkklaste dataspelen som på nintendo gameboy klarar jag inte ens

HJÄLOP MIG !!!!! JAG VILL HA KOMPNESATION, JAG E INGEN DÅRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! suck puss och stön på er , hoppas ni akkan hjällpa mig får 1 miljard krornor så jag kan köpa glass till alla jag känner och göra dom klada. Det gfååååååååår ja väl????????”

——

”Hej, ja känner igen mycke av de ni skriver, själv minns ja inte mycke av nåt igentligen, Ja har istället fått nano teknik i hjärnan utan min vetskap. lite konstiga sjukhusbesök o så, för mig känns ect uråldrat, De finns bra mycke farligare saker än ect, mindcontrol har funnits länge och e här för o stanna, Ja har haft mitt i snart 10 år som ja vet om iaf, har haft mycke vänner,varit driftig, spred glädje omkring mig, ja skulle kunna skriva tre böcker om allt ja fått utstå, om ja hade haft minne villsäga till de, orkar inte skriva mer för de blir bara värre för mig när ja går emot dom vilka dom nu en är? kram o ta hand om er”

——

”Hej. Min man har fått 12 elchocker. Den 12 var han vaken utan att de såg det! Min man led å lider fortfarande av det! Kan han begära skadestånd för detta? Även hans minne har minskat avsevärt!”

——

”jag har en vän som många andra inte är sig lik efter ECT . Jag förstår inte hur man kan tillåta i svensk vård något bisarrt som elchocker , det känns väldigt oetiskt att mixtra och trixa med hjärnan på det sättet, Och hur man FORTFARANDE kan tillåta det i svensk lag som en behandlings plan för deprimerade är absurd speciellt med tanke på alla människor som fått permanenta hjärnskador som framförallt rubbar minnet , vad är vi utan vårat minne? P.S tack för en bra hemsida , den behövs!”

——

”Jag blir så FÖRBANNAD,men är för svag/dålig för att orka skrika högt om hur kränt jag känner mig som människa! Kommer inte ihåg någonting om dom första gångerna jag togs till ECT:n..har svaga minnen om att dom förklarade att närminnet kan/brukar försvinna för en stund.Kommer ihåg den belysta sjuksalen där jag blev sövd och uppvakningsrummet och fikan efteråt man fick vingla till..Med kolhydratrika mackor på vitt bröd som jag inte kunde äta.Jag kände mig verkligen som en vinglande zombie då vi skulle gå till bilen och fraktas tillbaks till förvaringen på Ankaret,vi var flera zombies i bilen,men dom flesta var äldre,tror jag hörde siffror som 60st. elbehandlingar nämnas…för dom hjälper ju inte varaktigt..så mina 8st.var ingenting i jämnförelse.Jag har även för mig att allt skulle följas upp efter ett halvår…men nope,så har det inte blivit,mina behandlingar ska bara ”glömmas bort”…trots att jag efteråt känner att det var den värsta VÅLDTÄKTEN jag varit med om.Jag kommer ALDRIG mer och få tillbaka dom förstörda hjärcellerna..minnet..det som är svart förblir svart. Får googla om ord som jag glömt bort,får försöka leta efter kompisars namn på fb.,kolla i kartan om vägar som jag kört hur många gånger som helst tidigare,helt lönlöst och försöka komma ihåg när jag gjort vad osv. (Nu har det gått ca 6mån. sen sista behandlingen.)

——

Såg att du hade hittat min blogg (Sorgligast). jag har skrivit på din sida och har för mig jag även skrev under protestlistan. Jag var på uppföljningen av ECT:n igår,då det är drygt ett halvår sedan jag fick den sista behandlingen. Jag fyllde i deras papper om hur jag känner och mår idag och hade samtal med en ECT-sköterska
Jag berättade för henne hur frustrerad jag är över att en människa i det skicket jag var,då jag inte förstod
någonting om vad ECT innebär,eller eventuella biverkningar man kunde få,mer än att korttidsminnet kunde försvinna ett tag, att man kan göra ett sånt övergrepp på en sån människa är ofattbart för mig.Kommer inte ens ihåg att jag skulle godkännt något. Har inte heller några anhöriga som skulle kunnat göra beslutet åt mig. Nu skyller dom alla mina minnesförluster och tröghet på min depression. Jag frågade även sköterskan om HON själv skulle ta emot ECT om hon hamnade i den situation att hon erbjöds det,eller skulle hon ge någon närstående ECT…hon såg lite tvekande ut,men svarade ja,för hon sett att det hjälpt så många!!?? Hon var inne i deras dataregister och kollade vad som stod om just mig.. Dom hade skrivit att jag fått min första behandling efter 5dygn på psyket,sen har dom inte skrivit något efteråt om hur jag blivit efter eller upplevt mina behandlingar. Lite skumt,eller riktigt skumt egentligen. När jag frågade lite om möjligheter att ”anmäla dom”,så fick jag en blankett om skadeanmälan,eller nåt sånt.Iaf. helt fel,för jag kan ju inte BEVISA att min hjärna blivit skadad av ECT:n :(”

——

”Hej, har haft kontakt med SA på X. Han har gett mig ditt namn. Jag har som anhörig till min hustru fått bära mycket skit från psykiatrin. Jag vet, jag har så att säga undersökt saken och kommit fram till att hjärnskrynklarna är de som borde buras in. Sen -76 då min dotter föddes fram till 2002 har hon fått säkert 50-60 ECT behandlingar. Och nu sitter hon på ett gruppboende i X. Själv bor jag här i X sedan 5,5 är tillbaka. Vill att vi träffas o pratar om ECT problemet. Hälsningar, I.H”

——

”Jag har mot alla odds kommit tillbaka till arbetslivet, genom att starta en egen liten webshop. Jag kämpar dock mot och lever med mina sviter och problem efter ECT varje dag och de gör hela tiden att jag inte har min fulla arbetskapacitet och även får problem med allt där man behöver ha ett bra minne, i såväl jobbet som vardagen med 3 barn i skolåldern. …”

——

”Jag har negativa erfarenheter av ECT och ställer gärna upp för en intervju. Då jag anser att detta behöver komma ut och uppmärksammans ännu mer så har jag också valt att inte ”hymla” med att jag fått ECT behandlingar utan gått ut och sagt som det är till de i min närhet. Jag önskar därför inte heller vara anonym vid en ev intervju.”

——

”Jag har sedan tonåren lidit av återkommande depressioner och när medicinering inte ansågs hjälpa mig blev jag rekommenderad ECT behandling. Jag fick en broschyr och det verkade inte finnas några nackdelar och jag beslutade mig därför att pröva.

Det var först efteråt, idag som jag ser biverkningarna av denna behandlingsmetod.
Jag har betydligt sämre minne, har svårt att hålla kvar tankar, svårt för inlärning. Och det känns som att jag har tappat bort vissa kunskaper jag tidigare innehaft.

Jag minns inte exakt tidpunkt eller hur många behandlingar jag gjort, men jag antar det måste finnas journalanteckningar.
Jag uppskattar dom ialla fall till 12 och det var runt år 2000 på Sundsvalls sjukhus.

Jag skulle aldrig någonsin rekommendera en annan människa att genomgå en ECT behandling. Jag upplever att den fullständning handikappat mig!”

——

”Jag känner inte igen mig själv efter 4 omgångar av ECT. Jag kan titta på mina saker och känna att de inte är mina, har svårt att känna igen människor, kommer absolut inte ihåg namn. Hela min familj blir lidande av mig som ett känslomässigt vrak. Varför ordineras man ECT när man är gravid? Måste ju vara mindre skadligt med kemisk medicinering under graviditet, istället för att bli nersövd 3 ggr i veckan o få el lett genom huvudet!”

——

”Min dotter fick elchocker. Hon lever fortfarande med ett svart hål.”

——

”minnesluckor

Vid inläggning på psyk i norrköping år 2008 pga depression blev jag behandlad med ect! jag var mycket tveksam till detta men blev rent ut sagt övertalad av läkare och övrig personal att genom föra det! Jag fick 6 behandlingar och efter varje gång vaknade jag upp och var helt förtvivlad, jag grät och skrek och visste inte var jag var eller vad som hänt, en personal blev avsatt för att finnas hos mej vid uppvaknandet för att lugna mej (vilket inte alls hjälpte). Efter dessa 6 behandlingar ville de göra ytterliga 8 st, men jag vägrade!!! Mitt närminne var helt bort, men jag blev informerad om att det bara var tillfälligt och att mitt minne inte alls skulle bli skadat! Som sagt jag vägrade fler behandlingar! Väl hemma igen fick en vän flytta hem till mej och stödja mej, jag mindes inte hur jag skulle göra de mest enkla sakerna längre ochjag hade hemska mardrömmar som ofta slutade med att jag vaknade upp och grät och var totalt förvirrad, jag klarade
inte av att vara ensam, långa tidsperioder från mitt tidigare liv är helt borta, vilket jag många gånger upplever som väldigt handikappande och pinsamt- Mina barn vill ibland prata om deras barndom, tyvärr har jag inga svar till dem eftersom mina minnen är borta! jag har fått permanenta skador av både när-minne och långtids-minne pga ect!”

——

”Har fått ect under 2 perioder. första gången var 2008 då jag fick 11 beh. och 2009 22 beh. Jag fick ect för att jag var deprimerad efter att min son avlidit och min man lämnat mig. Har svåra problem med minnet efter ect. Jag påpekade detta under pågående ect men fick till svar att det bara är tillfälligt med minnesstörningar.
Har samma problem kvar och nu har det gått 2 år sen senaste etc. Har problem med lång och korttidsminnet. har gjort det här? Har jag varit här? Vem är det där? Hittar inte fast jag kört där flera ggr. Koncentrationsproblem. Glömska. Förvirring.Stress. Försöker låtsas att jag minns. Tar på krafterna att jag inte minns. Svårt att klara av mitt arbete i en skola, sjukskriven på 25 %. Men det allra värsta är att jag inte kommer ihåg mina barns uppväxt.”

——

Har fått 11st ect-behandlingar 2008 och 22 st 2009. jag fick ect pga jag var deprimerad efter min sons bortgång 2005 och en skilsmässa 2007 då min man träffade en annan. Sa till redan under första beh. att jag fått problem med minnet men fick till svar att det går över. Mådde så dåligt att jag inte orkade protestera och trodde att det skulle gå över. Men har fortfarande problem med både kort och långtidsminnet. Har problem att klara mitt jobb, kräver mycket ork att klara vardagen.”

——

”Min goda vän fick ECT – behandling i samband med att hon drabbades av depression efter att hon gått in i väggen. Hon fick 12 elchocker och blev ”friskförklarad”. Hon skrevs ut från sjukhuset och fick komma hem. Gick tillbaka till sitt arbete och började om att jobba heltid på en gång. Maken vittnade om minnsesförluster och personlighetsförändring. En kort tid efter tog hon sitt liv. Jag vill vara anonym av omtanke om hennes familj.”

——

”Jag har gått igenom hela psykiatrisvängen, har fått 3 serier ECT behandlingar. 8st första gången 8st andra gången tror jag och den tredje avbröt jag själv vid 4-5:e på grund av att jag började få konstiga flashbilder när jag blundade. Dom försvann efter ett tag. Men mitt närminne är uruselt, glömmer saker jämt. Det är något bestående jag fått av ECT behandlingarna. Mycket dåligt närminne.

Det som stod i informationsbladet om ECT stämmer inte alls, mitt minne är fortfarande dåligt nu efter 4-5 år efter ECT behandlingarna. Dessa behandlingar botade varken min depression eller ångest.

Staten borde kompensera alla patienter som inte fått veta riskerna, folk får men för livet.

Visst vill jag anmäla det, men behandlingarna var inte under tvång. Men jag var desperat för att må bättre och då gör man vad som helst, speciellt om läkarna uppmuntrar det. Behandlingarna hjälpte dock inte.

Men jag kände inte till dessa kroniska minnesskador som ECT kan ge så därför är det väl legitimt att anmäla det. På pappret som man fick läsa innan behandlingarna så stod det övergående minnesproblem, inte permanent som i mitt fall. Jag får lida av det för jag glömmer lätt och min sambo måste påminna mig jämt om saker, vilket också är jobbigt för henne.

Så om ni hjälper mig så kan jag anmäla detta, men hur sannolikt är det att jag får upprättelse?”

——

”Jag kan behöva all hjälp jag kan få med anmälan. Jag har svårt att uppbåda ork att ta tag i det då jag får ångest och blir på dåligt humör ju mer jag gräver i ECT skandalen. Jag uppskattar verkligen ditt arbete !

Som en följd av ECT behandlingen fick jag som sagt svår obotlig Tinnitus. Tinnitusen gav mig i början mycket hög ångest och ledde till att jag fick läggas in på psykiatriskt akutsjukhus igen drygt en månad efter utskrivningen i ett ”maniskt tillstånd”. Först stämplade sjukhuset mig som manodepressiv men till sist kom jag till en överläkare som insåg att det var en s.k reaktiv psykos pga extremt hög ångest , dvs en reaktion på yttre påfrestningar.

Extra tråkigt är att min mor som redan var nedstämd efter att min far gått bort i cancer , 2 år tidigare hamnade i en djup depression och tog sitt liv då jag lades in en andra gång pga min svåra tinnitus.

Dessutom håller jag nu på att förlora vårdnaden om min 3-åriga dotter pga den reaktiva psykosen. Jag får bara träffa henne på ett övervakat dagis ca 3 timmar i veckan

Jag har domstolsförhandlingar ang. min dotter nästa vecka och mäktar inte med en ECT anmälan just nu. Men jag ska anmäla innan årskiftet.

Jag har redan begärt ut mina ECT-journaler och ser noteringar från narkosläkare om att jag haft högt blodtryck då de utfört ECT-behandlingen vilket jag anser kan ha varit en orsak till min skada.

Tyvärr ser jag också att läkarna har skrivit i mina journaler att ”X erfor sin Tinnitus på sjukhuset redan innan ECT-behandlingen påbörjades” Detta är en ren LÖGN !!! Överläkaren gör allt han kan för att skylla ifrån sig. Han inser väl sitt misstag i att ge ECT-behandling som förstahandsbehandling även om jag som patient var positivt inställd till ECT.

Jag var som sagt sjuk och ingen upplyste mig om riskerna utan det presenterades som en behandling med endast lite lättare övergående minnesbrist som biverkning.

Anmälan: Som jag förstått det ska kuratorn och Överläkaren på sjukhuset hjälpa till med min anmälan till patientskadenämnden. Är detta din uppfattning också ?

Hur kan du bistå ?

mvh XX
fd yrkesverksam Civilingenjör, Numera sjukskriven , utförsäkrad och föräldralös pga ECT behandling

——

”Efter att ha sovit dåligt i 3 månader efter en separation lades jag in på ST:Lars sjukhus i Lund med ångest och depression. Elchocker presenterades som ett ofarligt sätt att snabbt bli bra. Om vi börjar med piller och elchocker samtidigt blir du fortare frisk sade läkaren . I mitt sjuka tillstånd gjorde jag misstaget att lita på läkaren . Vad jag inte visste var att det inte finns någon central hantering för uppföljning av biverkningar från ECT-behandlingar. Läkaren meddelade att endast lättare övergående minnesproblem var en känd biverkning. Jag fick en broschyr med glada gubbar där det inte heller stod något negativt. Att i mitt fall ge ECT-behandling som förstahandsbehandling är egentligen helt ofattbart. Jag har inte heller tidigare varit intagen på psykiatriskt sjukhus eller varit deprimerad.

Elbehandlingarna påbörjades redan 3:e dagen jag varit intagen. Efter ett par omgångar fick jag svår obotlig tinnitus vilket gav mig svår ångest.

Jag har haft tinnitusen i 9 månader nu och kommer att få ha den livet ut tack vare svensk psykiatris hallluleja inställning till Elchocker.

Mitt liv är i princip förstört av tinnitusen som gör det svårt att klara vardagen. Jag kan fortfarande inte arbeta heltid som ingenjör då oljudet i mitt huvud stör koncentrationen något fruktansvärt.

Svår tinnitus är allvarligt och man bör upplysa alla patienter om riskerna med ECT. Det är faktiskt inte ofarligt att skicka in 450 V , 0,8 Ampere i huvudet vilket de flesta överläkare inom svensk psykiatri verkar tro. Man bör i varje fall prova andra alterbnativ först tex anti-depressiva tabletter.

Jag har hittat flera fall utomlands med personer som också fått tinnitus efter ECT-behandling.”

——

”Jag vill gärna veta hur man gör för att anmäla skador efter el-behandling, jag fick 4 behandlingar i somras och har svåra problem att minnas mitt forskningsprojekt som jag höll på med innan depressionen vilket gör mig jätteledsen ofta. Jag blir ofta förvirrad och har svårt att orientera mig och koncentrera mig på sånt jag gjort med lätthet tidigare som läsning. Det är också svårt att hitta mening och livslust. Det positiva är att det glimtar till ibland och jag känner mig nästan normal och jag hoppas att de perioderna ska bli oftare och längre. När jag vaknade upp från den första ect:n skrek jag och grät och var helt ifrån mig, efter de andra tre var jag bara borta och helt omtöcknad. Nu verkar det som att jag fått rätt inställd antidepressiv medicin som gör att hjärnan klarnar upp, tyvärr händer detta oftast på kvällen när jag tagit medicinen så jag måste ändra tidpunkt och ta den på morgonen annars är jag uppe hela natten. Efter att zyprexa och lyrica tagits bort är jag också mer klartänkt. Jag hoppas att jag blir såpass återställd att jag kan gå tillbaka till mitt arbete. Ironiskt nog har jag en handledare som forskar om psykiatrin och dess historia…” Mvh

”Hej! Jag vill gärna anmäla skador efter elbehandling och vill veta hur man går tillväga. Fick 4 behandlingar i somras på psyket i Halmstad efter påtryckningar att det var det enda de kunde erbjuda mig mot min depression. Hade redan fått anafranildropp när jag låg inlagd under två månader på vårenoch blev satt på medicinering som fungerade tills jag blev utsatt för stress som jag inte kunde hantera. Efter 4 elchocker sa jag stopp och lämnade psyket. Har inte blivit bra sen dess och har bestående minnesproblem förutom depressionen som inte läks efter skräckupplevelsen med elterapin. Jag är forskarstuderande och kommer nästan inte ihåg någonting som har med mitt forskningsprojekt att göra, har dessutom svårt att minnas vad mina kolleger heter och vad de forskar om. Mitt liv är i spillror och jag går på starka antideppressiva, neuroleptika och lyrica för att få bukt med min panikångest och depression. Inget av det fungerar längre och sista utvägen nu är att skicka mig på behandlingshem för att lära mig hantera min ångest. Psykoterapi i öppenvård har inte heller botat mig från depressionen och ångesten. Jag har inte längre nåt förtroende för läkarna efter att ha blivit lurad att acceptera ECT som jag inte själv trodde på alls. Sist jag var uppe på psykakuten blev jag hotad av överläkaren när jag ville bli inlagd på vårdavdelning 19 för att jag inte klarade av min ångest. ”Vill du ha mer ect eller?” var hans kommentar. Att lägga in mig på vårdavdelningen var att missbruka skattebetalarnas pengar menade han. En ny medicin lades till alla de andra och sen skrevs jag ut efter två dagar. Slutade med den på eget initiativ då den bara gav mig extrem huvudvärk och en känsla av att vara bedövad i hela kroppen. Jag blev dessutom illa behandlad av personal på psykakuten. Blev kallad patetisk av en vårdare och flera uppförde sig arrogant och nonchalant mot oss patienter. Vissa i personalen var mer intresserade av att läsa skvallerpress och dagstidningar än att ta hand om oss patienter. Jag kommer aldrig mer att åka till psykakuten i Halmstad, hellre dör jag. /X”

——

”Vill anmäla biverkningar som min syster fått efter elchocksbehandlingar. Hon har fått minnesluckor, dom är många och många av värde och något som hon lider av. Närminnet försämrades också och är fortfarande dåligt. Detta har bidragit till försämrad livskvalité.”

——

”Jag är emot ECT-behandling. Jag fick det 2 gånger i vecka i 2 månader. jag har ingen minne kvar av mitt liv både långskit minne och kortminne . Det känns som jag är ingen..har jag född barn, när ,hur…vem är jag egentligen. Försökt begå självmord efterbehandling pga av jag kände inget med känsla med någon inte ens mina barn. Detta är hemsk upplevelse. ECT-behandling bör förbjudas. jag försöker kämpa emot svåra kramper som jag får på nätterna ”jag rycker upp på nätterna. jag hoppas att ingen går genom det jag har gjort.

Jag är STARK EMOT detta behandling. Det jag har genom gått under dem här åren, vill jag inget ska genom gå. Bör förbjudas totalt i Sverige.”

——

”En kompis till mig hade försökt ta livet av sig,med piller.Hon hamnade på psyket.Efter ett par veckor fick hon genomgå ECT.Numera känner inte jag igen henne.Mig veterligen var det 3 ECT behandlingar.Hon har blivit argsint så fort man säger emot henne. Vad gör vi, hennes vänner?”

——

”Jag måste berätta om en kvinna i min närhet. För ca 35 år sedan fick hon en amningspsykos, vilket man sa att den skulle hävas på tre månader. Hon blev inlagd i Vadstena. Där fick hon 37 elchocker efter varandra, vilket innebar att hon fick bestående ofrivilliga ryckningar i fingrarna och ett svårt läspljud. Under det första året gick det knappt att höra vad hon sa. Hon läspade väldigt mycket och det tog över ett år innan hennes läspljud försvann. Innan hon blev sjuk var hon specialist på grekisk mytologi. Av den har hon inga minnen kvar. Amningspsykosen gick över till en psykos och hon fick diagnosen schizofreni. Under följande fem år for hon ut och in på psyket. Hon var starkt medicinerad och gick omkring som en sombie. 1985 drabbades hon av Minjärs sjukdom med yrsel och kräkningar och total hörselnedsättning på högra örat. Hon låg då inne i flera omgångar för depression mm. Men då vägrade hon ECTbehandling. Nu för ca två år sedan började hon höra allt sämre på vänstar örat och förra året förlorade hon också hörseln på det vänstra örat. Hon blev decorienterad och förvirrad för man tog inte hennes problem på allvar på Hörcentralen och hon blev inlagd på Psyket igen i tre månader. Hon grät mycket och hade svårt att förstå personalen. Jag var hos henne ofta och hjälpte henne i kontakt med psykiaterna mm.

På psyket tyckte de att hon grät alldeles för mycket. Jag försökte få dem att inse att hon sörjde över sin förlorade hörsel. Försökte få dem att inse hur det måste kännas att bli utestäng från alla ljud. Inte höra fåglarnas sång, inte höra vad vi säger, inte kunna lyssna på radio mm. Nej ingen lyssnade. De övertalade henne att ta emot ett antal ”Elbehandlingar”. De gav henne först 10 behandlingar och efter en månad fick hon ytterligare 10 behandlingar.

Jag var med henne på Öronmottagningen och frågade varför man inte tog hennes besvär på allvar. Efter ca en halvtimmes tjat fick jag igenom en hörseltest, vilket läkaren efteråt konstaterade att hon var så gott som helt döv! Då frågade jag honom varför ingen reagerade när hon sprang där var och varannan dag och klagade på att hörapparaten inte fungerade. Jag fick till svar att hon alltid var så exalterad. När jag undrade på vilket sätt fick jag till svar att hon alltid pratar så väldigt högt! Tacka fasen för det att hon nästan skriker!!! Hon hör ju inte sin egen röst!!!

Jag upplever att människor som drabbas av psykisk ohälsa är helt rättslösa i samhället. Jag har i många år kämpat för att LPT ska förändras. Jag vill att LPT ska bara gälla, vid behov, tre månader. Den ska bara kunna förlängas i ytterligare tre månader. Har inte läkarna fått bukt på sjukdomen efter sex månader så ska det till en Seckond opinion av helt fristående experter. Jag förstår inte behovet av förskrivning sex månaders LPT och att man förskriva den år ut och år in när psykiatrin påstår att de häver psykoser på tre månader!. Jag har människor i min närhet som går på LPT under två år där ca halva tiden varit hemmapermission med tvångsmedicinering.

Man pratar om rättssäkerhet! Men det gäller bara bovar och gangsters inte människor med psykisk ohälsa!

Just nu mår hon ganska bra. Hon har börjat att acceptera att hon är återkalleligt döv. Vi har hjälpt henne med olika hjälpmedel. Vi kommuniserar via sms. Det dråpliga i hennes situation är att hennes psykiater meddelade per brev att hon skulle ringa kl 10 på morgonen dagen efter och påpekade att det var viktigt att hon var hemma och svarade för det var viktigt det psykiatern hade att säga. Det står i hennes journal att hon är svårt hörselskadad. Så man börjar undra vem som det är mest fel på! Man börjar undra vad det är för utbildning läkarna får nu för tiden.
Vänligen, Britt”

——

”Allt skulle bli bra med ect när inte pillerna hjälpte mot deppresion, det bästa var att det inte skulle bli några biverkningar.Jag blev bara sämre efter varje behandling men när jag vaknade upp efter min femte behandling förstod jag att något gått snett för det var ingen läkare eller sköterska som tittade på mig när dom pratade , liksom undvek mig ,jag hade fått för mycket ström så jag var lite blå i ansiktet men det var inte nåt farligt sånt som kunde hända,lite blå, mina ögonvitor hade hemska blodutjutelser plus att det var blåtiror ,blåmärken i hela ansiktet………mitt minne, min syn , min reaktionsförmåga mm mm mm fungerar inte men vad spelar det för roll när ect är helt riskfritt inga biverkningar, det här är några år sedan nu och jag har hela tiden sagt att det är ect behandlingarna men nej,nej ,nej ingen inom sjukvården har trott på mig.”

”Jag skulle bli betraktad som psykiskt sjuk och därmed icke trovärdig. Det gör så ont ,mina tårar tar aldrig slut …”

”Hej! Det har nu gått några månader sen jag fick ditt mail om att göra en anmälan på skador, men och lidande jag har pga ECT. Jag har inte helt lätt att prata om det som jag varit med om , men nu har jag bestämt mig för att göra en anmälan. Jag hoppas att erbjudandet om hjälp finns kvar trots att det gått ett tag.Nu i veckan ska jag ta kontakt med psyk här i X och be dom skicka hem min journal,för det ska väl inte vara något problem, hoppas jag .och att den finns kvar och att allt är ner skrivet där. Hälsningar, Annika”

——

”Min far fick ect-behandlingar efter han mått dåligt psykiskt under ett bra tag, plus att han fick diverse psyk-piller som givetvis inte hjälpt. Han var då i ganska dåligt skick så han såg ect som ”en sista utväg”. Det blev något som han ångrade bittert efteråt…

Han tappade närminnet helt, blev helt förändrad i sin personlighet och mådde verkligen DÅLIGT. Han blev sedan övertygad att ta fler behandlingar, han mådde så dåligt att det var enkelt för läkaren att övertyga honom att ta fler behandlingar…

Till slut fick min mamma gå emellan och stoppa denna tortyr han blev utsatt för, dock fick han sedan bestående minnesskador och han blev aldrig sig lik efteråt. Han dog senare, om det berodde på biverkningar av ect-behandlingar går inte att bevisa men personligen tycker jag att verkligheten talar sitt tydliga språk…

Låt inte fler människor bli drabbade – VÄGRA ECT!

Sjukt att inte ect är förbjudet!!”

——

”Min make genomgick elchocksbehandling på nittiotalet. Efter några veckor kunde han inte gå utan kryckor längre och syn en blev väldigt dålig. Vi avbröt behandlingen och bad för att hans hälsa skulle återkomma vilket den gjorde men det tog flera år.

Det är märkligt var Jesus kan göra för människorna och det viktigaste är att man aldrig ger upp hoppet. Som frälst är man aldrig ensam.”

——

”fick 14 ect varannan dag därefter 4 st underhålls ect innan min vän stoppade det då jag var helt borta,läkarna trodde jag fått pannlobs demens,har inget minne alls av denna tid och vet inte vad jag gjort varit eller vilka jag träffat,detta var för 1 och halvt år sen,mitt minne har blivet sämre och jag har svårt att förstå nya saker och annat,lider av fruktansvärda mardrömmar,flera per natt,,nu är jag förtids pensionerad pga hjärnskada,får man ge 14 st ect varannan dag???Detta lidande är med mej varje dag”

”hejsan peter och tack för ditt svar,jag vill göra en anmälan men är rädd för att det ska drabba mej tillbaks eftersom jag är inom psykiatrin fortfarande,men har en annan läkare nu,jag har ringt patientmämden om dettta med ect anmälan och då ska dom gå igen journalerna,jag var vid denna tid helt utslagen av en massa mediciner och kraftigt förvirrad av mediciner bla neruroleptika och som min mor sa var jag som en zombi,jag kommer inte ihåg att jag skrivet på pappern om att göra ect ,så jag är rädd att deras bedömning på mina minneslucker kommer dom att skylla på det,jag har bett att få en lista på alla mediciner jag fick då,men dom skickade aldrig ut listan,min nuvarande läkare har bara nämt att jag haft alla mediciner från A-Z,jag vill verkligen göra en anmälan för att ingen annan ska råka ut för det,det händer just nu varje dag ,det SKA förbjudas att ge under tvång,till barn och gravida,tack för ditt mail än en gång och på återseende,mvh XX”

”hejsan,du jag popagerar för ect,jag har fått nokk,jag märker att minnet sviker,men nu går jag ut offentligt,detta måste ha ett stopp,ingen vet om ect i praktiken,referenerna går till gökbohet?men det är ingen som vet eller har en aning om hur mycket ect vi praktiserar i swerige,alla jag pratat med har jag berättat om ect,(elchocker)och folk frågar sej om det existerar??dom refererar till gökboet!!!men det prakriseras i varje liten stad,vi MÅSTE GÖRA VÄRA RÖSTER HÖRDA,ingen ska råka ut för sådant övergrepp,och med min tanke för våran eftrkommande generation är det så viktigt,jag lägger nu ut allt på facebook,för att det tillhöt mitt hjärta av rättvisa,vi måste ihop och skapa debatt,tack för ordet,mvh XX”

——

”Tack för stödet.

Jag vill också skriva något om vad jag tror om varför många drar sig för att anmäla.

Varje gång jag ”tvingar”(ja det känns så) mig själv att tänka på dom där elchockerna, så spänner hela min kropp sig ofrivilligt och gör ont . Jag får också en obehaglig känsla i huvudet. Det påminner om influensasymptom. Efter en tid blir jag psykiskt utmattad och måste lägga det åt sidan och ägna mig åt något annat.

Jag antar att det beror på vad som inom psykiatrin kallas förträngning, ett slags försvar mot traumatiska upplevelser. Är psykiatriker idag helt okunniga om att vi fungerar så?

Vad får dom för utbildning egentligen?

Jag har tvingat mig att tänka efter, att minnas och att uppleva dom känslor som dyker upp och det är mycket ansträngande. När man sedan försöker förmedla detta till ”systemet” ignoreras man. Dom kan verkligen konsten att få en att känna sig fullständigt betydelselös. Det jag inte kan förstå är att det var så betydelsefullt att rädda mitt liv (det fanns suicidrisk enligt diagnosen ) när jag som medmänniska sedan betraktas som ”betydelselös”. Det finns ingen logik i det hela.

Jag misstänker att en del (många?) läkare har fått hybris idag. Och det här är inte det enda feltänket man begår. Det finns flera.

Nej, jag har inte blivit dummare av mina elchocker. Jag har ”bara” blivit splittrad, plågad, överansträngd och åldras i förtid.”

——

”Jag behandlades år 2007 med ECT och fick under ca 4 månader 47 behandlingar, först unilateralt och sedan bilateralt. Då var jag 23 år gammal. Den information jag fick angående minnesstörningar var att de var av övergående natur och ingenting att haka upp sig på. Idag flera år senare har flera års minnen fortfarande inte kommit tillbaka, det är blankt i huvudet, hjärnan känns utraderad. Jag har svårt att komma ihåg saker, svårt att koncentrera mig när jag läser och framför allt att lära in ny information. Jag har länge funderat på att vända mig någonstans och eventuellt göra en anmälan, då jag känner mig väldigt ensam gällande detta samt ifrågasätter jag starkt det höga antalet behandlingar under så kort tid. Det finns liksom inga ”beviskrav” att lyfta fram annat än min egen utsaga. Jag såg uppdrag granskning 2009 gällande ECT och blev både upprörd och berörd av andras berättelser. Mycket tacksam för svar! MVh, Jennie”

——

”Hej, jag är en 32 årig kille som har fått ect några gånger för några år sedan när jag bodde i sthlm. Fick sluta pga just minnesproblem av ect. Jag visste til slut inte vem jag var och vad jag hette. Undrar nu om jag har fått bestående hjärnskador av ect. Vet inte vart jag ska vända mig, och jag undrar även om man kan stämma staten eller kummunen för sveda och värk pga av hjärnskador och onödigt lidande.
Mvh: En orolig och fundersam kille”

——

”hej jag vill vara anonym jag har en vännina var hon inte så mycket deprimerad men mest orolig och trött och det verkade var hon bra så fick vi äka till akuten och hjälpa till så blev hon inlagt på psykiatrin men hennes make inte så bra på svenska så fick jag att tolka tillfällight de vill köra ECT behandling maken ville inte ach patienten själv vet inte jag har sagt till läkaren maken ville inte men kvinnan i med fick recept från en läkare från vårdcentralen och blev inte följd av läkare på vård centralen hur hon äter sina antideppressiva medicinen så jag har lämnat ett förslåg att hon ska börjamed sin anti deppressiv men under kontroll av psykiatrin men läkare tyckte inte att jag tolkar bra så han rekomenderade en tölk per telefon som kan bra turkiska men jag är inte turkisk men jag känner väl min vännina och hennes man så efter kom hennes make ut efter att han var med läkaren och talken var på telefon det verkade som läkare övertygad honom att hans fru ska gå ECT så hon gjorde 3 behandling men vi fick information innan att man kan uppleva obehagligt minnesluckor men tillfällight de vill köra med henne också en tre till men min vännina avstår hon vill inte i med hon känner sig så konstight som hon är tom i huvudet kom inte i håg någonting men de säger att det gå över kan bli det jag är mycket orolight för min vännina hon inte som det ska hon beskriver som hjärna funkar inte snälla svara på mig jag känner ont för henne kan det gå över eller sitter kvar och för hur länge M:V:H”

——

”Jag har fått ECT-behandling och sedan dess har jag fått svårt att minnas.

Jag tycker att jag förlorat minne av ECT-behandling.”

——

”Hej. Fick elchocker som endast 13-14 åring.Mina dåvarande fosterföräldrar tyckte jag behövde bli mer ”medgörlig”. Var inlagd på barnpsyk i Lund. Fick också det som kallas ”sömnkur”. det var en skräck….. Dosen av läkemedlet ökades eller sänktes, Jag låg då isolerad och övervakades…

Har i vuxen ålder ofta behövt söka psykiatrisk terapi. Jag kan fortfarande känne den fasa jag känd när jag rullades i väg för vad de kallade ”behandlingar”. Trodde p¨å fullaste alvar att det var mig där var fel på!!! Skamligt i högsta grad.

Jag vill gärna vara med att tala om hur detta påverkat mig. Hur går jag tillväga.???

Vänligen Christine född år 1943″

——

”Spasmer och minnesförlust.

Jag har blivit ”ect:ad” vid ett flertal tillfällen varav jag minns en enda under förra sommaren -11. Jag har en bipolär sjukdom och hamnade i depressivt skov pga en yttre händelse och efter inläggningen minns jag i stort sett bara enstaka detaljer. Månader har raderats ur mitt minne och jag har mig veterligen inte gett tillstånd till att behandlas med ECT! Detta är någonting jag alltid har hyst stor skepticism för. Efter att jag genomgått behandlingarna så har jag upplevt muskelspasmer och ryckningar i hela kroppen som än idag kommer emellanåt. Jag kan inte kontrollera dem.

Jag har en facebookgrupp ”Nej tack till ECT” och hoppas att kunna få med mig folk i kampen mot dessa inhumana metoder att behandla oss psykiskt sjuka på. mvh”

——

”Hej! Jag skulle vilja och behöva få hjälp med att anmäla min misslyckade ect-behandling!Vet ej annars om jag orkar!Mvh.Marita”

——

”Min mamma har lidit av djup depression i flera år nu. Hon har tagit mediciner länge och till slut så gjorde hon ect behandling. Den första veckan mådde hon hyfsat bra men därefter mådde hon dåligt igen. Nu för mer än en vecka sen var hon inlagd på sjukhus för att hon mådde väldigt dåligt och hade panikångest. De gjorde behandlingen igen och där efter varannan dag. Hennes sista behandling var på onsdagen förra veckan. När hon kommit hem har hon varit jätte konstig, hon har gått runt och bara tittat på mig hela tiden. Sen idag säger hon att hennes mun och kropp har domnat och att hon är väldigt rädd. Hon har kontaktat läkare och de skulle höra av sig. Kan denna behandlingen skadat min mamma? Vad ska man göra? Vad ska jag som dotter göra för att hon ska må bra? Det enda jag vill är att min mamma ska må bra och bli normal igen. Snälla hjälp!

Det har tyvärr inte blivit någon ändring, hon har bara blivit sämre. Hon har inte gjort fler behandlingar men där emot varit på akuten för att hon mått dåligt nu i över två veckor men läkarna hittade ingenting och sa att hon ska hem och vila. En sjuksköterska ringde tidigare idag och sa till mamma att hon ska lägga in sig på sjukhuset igen men hon vill helst inte det eftersom hon tycker det är jobbigt där och dom gör ändå ingen förändring. Vet inte vad det är med henne ingenting tycks hjälpa henne. Det är väldigt jobbigt för oss alla i familjen speciellt för mig eftersom jag bor med henne. Hon har massa mediciner som de har skrivit ut till henne men hon mår inget bättre av det. Hon har varit sängliggandes nu i tre veckor konstant, vilket vi alla vet att det är något som inte stämmer. Tycker läkarna borde göra mer och hitta vad som är fel istället för att rådgiva en att gå hem och vila ut sig när det inte ens blivit någon skillnad. Måste tyvärr medge att jag är besviken på vår vård, min mamma har varit sjuk i över 3 år och ingen har kunnat hjälpa henne. Man börjar tappa hoppet om att hon kommer må bra igen och kunna få njuta av resten av sitt liv. Finns det inget man kan göra så är det tyvärr så.”

——

”Vet inte riktigt hur jag ska börja,men i september 2011 skrevs min fru in på Capio anorexi center på löwenströmska i upplands väsby.Hon hadde som tonåring problem med sin ätstörning anorexi,nu är hon 50år.Och nu under behandlingen som varit jobbig för hennne,har hon blivit sämmre.Och förra helgen25-25mars när jag var och hällsade på henne möttes jag av ett kolli,hon var i en helt annan värld!Och hennes mamma reagerade presis som jag.Min fru berättade för ett par veckor tidigare om att dom hadde pratat om ECT behandling med henne.Och det visade sig att dom redan hadde börjat behandlingen.Men jag hadde ju i alla fall trott att dom skulle prata med mig om det innan dom började!

Men dom hänvisar till säkcritessen, om min fru nu är i ett sånt skick att dom måste sätta in en sådan behandling tycker jag att dom kan prata med anhöriga i alla fall.För dom kunde ju berätta allt i dag när jag och min frus mamma träffades och ifrågasatte det hella.För något jag börjar trötna på så är det SÄCKRITÄSS!Den kan man ju alltid hänvisa till.Jag skulle kunna sitta hela natten och skriva för jag har hur mycket tankar i huvet som hällst.VAD GÖRA? Man blir ju lätt sjuk som anhörig också,man försöker hålla masken men det går inte hur länge som hällst. Vill bara att min älskade ska bli frisk och få komma hem. MVH Roger”

——

Hej! Jag är 40-årig 5 barnsmamma som på en kväll blev av med alla mina barn, mitt hem min trygghet, inkastad mot min vilja på avd 2 psykavdelning i Örebro med Lpt, jag klassades som farlig för samhället, jag liten nätt genom snäll. Jag minns inget efter misshandel då allt svartnade jag vaknade till två månader senare och fått redovisat mycket bakåt av en god vän som varit med hela vägen. Jag blev tvingad till ect behandling för att få tillbaka min dotter som blivit borttagen från mig av falska anklagelser, så minns jag inget p ga ect behandlingen. Allt är borta, bara svart i huvuvdet, jag har blivit ett pucko nu. Hade inget att säga till om i februari månad. Jag hade kommit långt i min sång, vänkontakter, verksamhet, minns inget utav det nu, måste kolla igenom mina gamla sms för att se namn som jag har glömt. Vill nu anmäla denna groteska behandling hur kan man göra detta mot mig, själv mentalskötare med jätte höga betyg. Så ledsen. Vill sen tvinga in mig på gruppboende, vårdnadstvist när mitt minne är som värst. M.v.h A.N

——

Hej, Jag fick 8-10 behandlingar hösten 2010 under en period på 3 veckor. Var inlag för svår depression och suicidplaner. Behandlingen gjorde att jag glömde bort varför jag mådde dåligt, blev väldigt förvirrad och ”lätthanterlig”. Sex dagar efter utskrivningen hade den värsta förvirringen lagt sig och jag var lika suicid igen. Det blev en ny inläggning i ca 8 veckor med högsta dosen av efexor som jag fortfarande äter. Jag har blivit bättre och kan jobba men mer än så är det inte. Blev informerad om att övergående minnesproblem kunde förekomma. Jag har fortfarande stora minnesluckor från tiden sommaren innan och hösten/vintern efter behandlingen. Jag har alltid haft väldigt bra lågtidsminne och närminne trots problem med depressioner sedan 15 år tillbaka (är nu 31). Efter behandlingen har jag har fått försämrat närminne, har svårt att hålla mer än en sak i huvudet samtidigt, vilket jag också var väldigt bra på förut. Har fått stora problem att planera framåt mer än en dag i taget, sköta mitt hem, handla, laga mat osv. Min koncentrationsförmåga är försämrad, jag klarar inte av att koncentrera mig på ett samtal eller text i röriga miljöer längre. Det känns som att min hjärna blivit skadad. Jag vill hålla ordning hemma men det går inte. Sjukhuset har inte gjort någon uppföljning på behandlingen. Hur bevisar man vilka skador man fått? Vart ska man anmäla? Hälsningar Ivan

——

Hej, vill bara säga att mitt minne blev förstört av ect, undrar om skadestånd är möjligt att få? har andra fått det?
Mitt liv är fördärvat, jag har helt förlorat all livslust. M

——

Har en kompis som fått elchockar, så kan bekräfta att man blir inte som man varit innan.

——

Det pågår nu..!! på Handen avd Kompassen -Först ger man min dotter Haldol, stesolid, theralen!!! Sedan övertalar man henne till elchock. Hjälp henne. Hon får ingen permis för läkaren vill inte att vi föräldrar ska komma emellan . XX är Y år vi älskar henne men vi har inget att säga till om. Hon kom dit XX nu är hon neddrogad och helt borta och så lätt manipulerad.

——

Går det att göra anmälan flera år efter behandling? Kan jag i egenskap av anhörig anmäla? Det hände på S:t Görans Sjukhus i Stockholm, Överläkare Ann Thamm övertalar att behandla med ECT.

——

”Jag har för mej att jag har forskat lite i detta tidigare, bl a mailat till någon myndighet och fick då svar att det inte gicka att anmäla eftersom man inte visste vilka som var ansvarige…typ det är ju inte biverkning av medicin…..och att det inte kunde bevisas att det är ect som är anledning till minnesluckor..m.m. Men visst vill jag anmäla att jag har fått många minnes-luckor från tidigare i livet och att jag idag har svårt att komma ihåg saker. jag har precis blivit beviljad permanent sjukersättning och detta med minnet, förstå inf. m.m var några av anledningarna.”

——

”Ring mig Tel nr XX
Har blivit skadad, elchocksbehandlad mot min vilja och pga en galloperation som var misslyckad
försökte de säga det var mitt psyke, drogade ner mig och gav mig flertalet elchocker.
Jag har fått många skador efteråt och felaktiga diagnoser, behandlingar mm
har inte bredband, använder en bekants dator fn denna gång.”

——

Tant Vass i Skellefteå har utsatts för minst 22 elchocksbehandlingar och en felopererad galla som blev frefluxgalla! Det mest märkliga i detta drama är att sjukhusets chef eller övriga inte Lex Maria anmält det, trots påstötningar och förnekar allting! Döm av min förvåning när Socialstyrelsen svarade att det var osannolikt? att läkare kan ljuga, förneka skylla på patienter för inkompetens. Det är svårt att förstå hur komp ser ut, när de inte kunde skilja på gallan och hjärnan och inbilla sig att refluxgallan skulle bli bättre med 22 eller fler elchockstvångsbehandlingar, där kvinnan drogades ner, inte upplystes om deras avsikter, pga motstånd till ect! M a o, erhöll hon refluxgalla och en skadad hjärna efter div metoder!

Varför 3-4 läkare gaddar ihop sig mot en nerdrogad kvinna verkar mer än desperat, snarare syfte att dölja skador och största problemet blev skador i kropp och hjärna som konsekvensanalys. Ironiskt nog förnekas, nonchaleras, tystas, mörkas det hela, så det har inte hänt! utan patienten betraktas som lögnaktig! Dessvärre för ansvariga vårdgivare finns nedskrivet datum, div behandlingar, trots allt.

Journalanteckningar har krävts ut, men vårdgivarna verkar motsträviga att lämna ut dem, trots löften, påstötningar om dessa. Det har mycket att dölja tydligen och det blir intressant att se om de skickar dessa, för enligt lagen har man rätt till att få ut dessa.
Nåväl, mail gick till länsdirektören ang detta, så spänningen stiger ang hur de nu skall hantera detta framöver. Socialstyrelsen lär få sina fiskar varma, när fakta läggs fram för de kommer att se det sannolika i ärendet som de ansåg vara osannolikt.
Dessutom bör de inte gå läkares ärenden och märkligt nog kontaktar de inte patienter utan tror på vad läkare säger som undanhåller sanningen.

I sista hand blir det att gå ut i pressen, spänningen stiger om de törs sätta allt på sin spets eller inte med risk att avslöjas.

Skador som kvinnar har fått är dels refluxgalla, högt värde för urinsyran, kronisk huvudvärk kanske nervvärk efter ect, kan misstänkas, ögoninflammationer, bihåleinflammationer, kramper i benen, fallrisk beror på ect gav förmodligen epilepsi bl a., trasig käke, tunga, förlust av söndertuggade tänker eftersom bettskena inte las in i munnen, däremot stoppades något i halsen när de upptäckte skadorna? avslappningsmedel är tveksamt om det gavs, med tanke på värken går runt i ryggen, magen, huvudet, halsen, benen, praktiskt taget överallt och allt detta kom efter galloperationen och ect behandlingarna som gjordes under tvång, utan medgivande från patienten. Kropp och hjärna är ur balans, minnesmässigt, blodtrycket går upp och ner, alla värden likaså, infektionskänslighet och förmodligen har vårdgivarna skadat loberna på v och h sida genom ect, som i sin tur givit värk, minnesförluster, mm

Frågan blir hur man kan hantera patienter p s s? utan medgivande? påminner mig om envåldshärskare som på egna diagnostiserade diagnoser utför operationer, ect mera på impuls, tro än fakta i botten.

Det mest osannolika är att Socialstyrelsen säger det är osannolikt att allt detta har hänt? m a o lever folk i ett rättslöst samhälle där vårdgivare kan göra vad som helst med patienter och ansvarsbefria sig helt.

Ännu värre är, att denna kvinna aldrig har haft psykiska problem, likväl har de satt in ect behandlingar och skadat hjärnan för att dölja en refluxgalla och fantiserat om att ect skulle hjälpa mot refluxgallan. Det visar att läkare inte har tänkt utan enbart gått på egen tro, utan vetenskapligt fakta och skadat kvinnan för livet, diagnosen var felaktig.

Det börjar verka riskfyllt att besöka Skellefteå sjukhus, för man vet inte om man kommer ut frisk eller dissekerad och vilka läkare som är sunda och vv, för helt klart saknas empati, logik, kompetens.

Kvinna har ett livslångt lidande i värk, sjukdomar, symtom på det mesta idag!

——

Hej! Har got genom alla fyra CD som jag beställde from Er.Tack för det och jag tycker det är omännisklig att ETC används som det gör.Har en nära släkt som nu under sommar var hon glad.Blev inlagd på Östra Sjukhus.på på en månad sen ,fick 8 ETC nu går hon som zombie och detta är fruktansvärt.Igår hade jag möte med läkare och jag kräver få en svar vad dem har gjört-
Mvh Veronica.

——

Hej jag lever ped posttrumatiskt syndrom.
Blivit vådtagen av min morfar som mycket liten + ytterligare övergrepp.
har fått en rad ect-behandlingar var av 2 stycken var jag vaken.
Kunde inte meddela mig eller andas.
Det var som en ny våltäckt

——


 

Har du själv dålig erfarenhet av elchocker?

Vet du någon som har råkat illa ut?

 

Berätta din historia och hjälpa andra!

Du hjälper då även dig själv. Du kan vara fullständigt anonym.

Berätta din historia här.
Säg vad du tycker om elchocker här.