Jag blev en zombie när mitt minne slogs ut av ECT-behandlingar


”Nej, vi anses väl mest bara vara besvärliga patienter som man vill ha en snabb lösning för att bli av med från vårdens sida. Det viktigaste tror jag är att kräva en statlig utredning om vi ska få stopp på tortyren. Ja, jag jämställer ect med tortyr för det är faktiskt vad det är. Tortyr av psykiskt sjuka och olyckliga människor. Lobotomi förbjöds ju, det går att förbjuda ECT också. ECT är bara ett sätt att försöka få en snabb omsättning av patienter i vården.”

”Jag blev hotad med utskrivning direkt och hemskickad om jag inte tog erbjudandet om ECT först. Men den ”snabblösningen” var ingen hit… jag vaknade skrikande och skakande ur narkosen efter första behandlingen. Efter tre till sa jag stopp och åkte hem.

Mig passade de på att övertala när mina anhöriga var på semester, de hade aldrig gått med på det om de hade varit hemma. Själv var jag alltför ifrån mig av ångest och gråt för att kunna säga nej tack, alternativet hade varit att jag skickats hem från psyk, hade kanske varit bättre trots allt. Efter ECT kommer jag bara ihåg 3 maträtter att laga, mitt forskningsprojekt är lagt på hyllan i väntan på att mitt minne ska komma tillbaka…

Jag kommer inte ihåg någonting från tiden då jag fick ect, har överhuvudtaget svårt med tidsuppfattning.

Fick 4 ECT behandlingar och det slog ut mitt minne totalt, jag var som en zombie… Minns fortfarande efter drygt 2 år inte hur man lagar mat och jag lagade jättemycket mat förr. Jag kan inte planera och strukturera en dag och har svårt med tidsuppfattningen.

Numera är man deprimerad för att man har tappat minnet ovanpå allt annat.

Faktum är att det är sviterna efter ECT som gjorde mig så olycklig att jag tryckte i mig en massa piller av olika slag.

Jag har turen att ha mitt jobb kvar men har ju nästan inget minne av vad jag höll på med eller hur jag ska lägga upp det. Min förmåga att planera, strukturera och reflektera har tagit stryk av ECT men i vården vill de ha det till att det är depressionen som gör att jag har svårt för detta och inte ECT.

Det är tyvärr inte lätt att övertyga folk inom psykvården om detta faktum att man fått permanenta eller iaf långvariga minnesproblem av ECT, de vill gärna behålla uppfattningen att minnesproblemen beror på depressionen och inte på ECT.

Hoppet är det enda jag har kvar efter altt jag har varit med om, men jag får fortfarande ångest av bara tanken på den misshandel jag blivit utsatt för genom ECT och den kränkande behandling jag fått utstå på psykakuten i Halmstad. Merparten av personalen är arrogant, nonchalant och försöker hela tiden tillrättavisa patienterna. På avd 19 blev jag respektfullt behandlad, där har personalen ett enastående tålamod. På psykakuten blev jag kallad patetisk av en personal när jag grät och hade självmordstankar.

Har också haft svårt att klara mig själv och blivit rädd för att vara ensam. När jag fick ett nervöst sammanbrott pga detta och kom upp till psykakuten i Halmstad hade jag enligt överläkaren följande val: att åka hem och skärpa mig och ta tag i mitt liv ”eller vill du ha mer ECT!?” Jag blev med andra ord utsatt för hot… det är sorgligt att man inte blir respektfullt behandlad inom psykiatrin.

När det var som värst kom jag inte ihåg nånting varken nytt eller gammalt. Fick ingen som helst positiv verkan av ECT… Vem betalar för alla de månader jag förlorat?

Jag hoppas verkligen att detta förbjuds så att fler slipper skadas. Läste i tidningen att Halland där jag bor är ett av de Landsting som utför flest ECT-behandlingar i hela Sverige. Det var också en artikel om en kille som var jätteledsen för att han hade svårt med minnet efter ECT. Det har varit så många reportage om detta i tidningar och på TV, ändå händer det ingenting. Varför!?

Jag hörde senast i veckan att en av besökarna på Clavis (aktivitetscenter för personer med psykisk ohälsa i Halmstad) har fått över 200 ECT behandlingar… han ser inte precis ut att må jättebra…

Träffade en ung tjej, 23 år, på psyk i Varberg. Efter att hon fått elckocker hittade hon inte längre hem från torget i Falkenberg. Hon fick ringa sin mamma som fick komma och leda henne hem till bostaden…

Jag vill även berätta att när jag inlagd på avd 19 (psykiatrisk vårdavd i Halmstad) så var det en ung tjej som fick ect för att ”bota” hennes anorexsia… det är så man baxnar… hon har varit inlagd där av och till under lång tid, varje gång jag har varit där har hon varit inlagd och jag har inte kunnat se nånting i hennes mentala status som skulle förorda ect. En annan ung tjej som jag delade rum med, hon kan ha varit i 20 årsåldern (med borderline och ätstörning) hon berättade att hon hade fått 10 ECT behandlingar året innan och det hade inte hjälpt ett enda dugg. Jag blir så upprörd! Dessa tjejer har ansökt om att få komma till behandlingshem åtskilliga ggr men fått nej… ingen vill betala de kostnaderna som ett behandlingshem innebär. Istället förstör man unga människors liv genom att ge ECT och hoppas att det ska lösa sig.

Det är en stor sorg och att detta med ECT får fortsätta är en gåta. Har inte träffat nån som gjort ect utan att få minnesproblem. Kram och kämpa på! Jag har trots allt märkt att minnesproblemen avtar men det tar tid, ändå fick jag bara 4 behandlingar innan jag sa stopp.

Nej, vi anses väl mest bara vara besvärliga patienter som man vill ha en snabb lösning för att bli av med från vårdens sida.

Det viktigaste tror jag är att kräva en statlig utredning om vi ska få stopp på tortyren. Ja, jag jämställer ect med tortyr för det är faktiskt vad det är. Tortyr av psykiskt sjuka och olyckliga människor.

Lobotomi förbjöds ju, det går att förbjuda ECT också. ECT är bara ett sätt att försöka få en snabb omsättning av patienter i vården.”