Jag har missat mina barns uppväxt


Intervju med kvinna som blev förstörd av elchocker

”Fina minnen borta. De som skulle bort är kvar. Tvingad till behandling. Lurad. Ingen som vill ta ansvar. Ingen lyssnar. Missad tid med mina barn. MITT LIV ÄR FÖRSTÖRT FÖR ALL FRAMTID!”

Namn:
X.X

Ålder:
38

När fick du el-chocker?
2003

Var fick du dem?
Falköping

Varför fick du el-chocker?
Mycket djup depression

Vilken information fick du om elchocker innan?
Fick nästan ingen info alls

Vad blev du lovad som ett resultat från el-chockerna?
Att de värsta minnena (själva kärnan till depressionen) skulle försvinna

Fick du detta resultat?
Nej! Istället har mycket annat i minnen försvunnit t.ex människor som jag varit mycket med,men som jag helt plötsligt inte känner igen.

Berättade någon om vilka bieffekter som elchocker har?
Inte vad jag kommer ihåg, mer än att man kunde tappa minnet för en tid men att det kom tillbaka.

Kände du dig tvungen att acceptera elchocker som ”behandling”?
Ja , enligt min man (du som läser det här skall veta att han måste hjälpa mej med att besvara dessa frågor) så hotade läkaren med att jag INTE skulle få fortsatt vård annars!

Hur många elchocker har du fått totalt (antal elchocker och under hur lång tid)?
5 på 2 veckor

Vad upplevde du för förändringar i ditt liv?
Inga förändringar vad det gällde min depression. Men destomera av att jag mådde fruktansvärt illa och hade ont i hela kroppen.

Hur upplevde dina när och kära att du fick el-chocker? Vilka förändringar såg de hos dig?
Min man var liksom jag helt emot det, men vi såg ingen annan utväg då. De har alla märkt att jag inte minns saker bra. Kan bara dra ett hemskt exempel. Här om dagen glömde jag helt bort att ge mina barn mat. När min man kom hem och frågade vad vi ätit svarade ett av barnen, mamma har inte gett oss någon mat. Gissa om jag skämdes då?

Har du berättat för någon psykiatriker om de dåliga saker du upplevt som resultat av elchocksbehandling?
Ja!

Om så, vad har du fått för svar?
De har verkat lyssnat och förstått, du skall se att allt blir bra snart ungefär. Minnet kommer nog tillbaka skall du se. Och sedan byter man helt plösligt samtalsämne.

Hur vill du beskriva den behandling som du har fått av psykiatrin före, under och efter el-chockerna?
Trasslig, massor av medicin byten. En gång kollade man inte riktigt kombinationen att den stämde, så jag höll faktiskt på att dö. Dessutom många läkarbyten så man måste upprepa om och om igen samma gamla elände.

Hur ser ditt liv ut nu?
Fortfarande svårt att minnas saker, min man måste ständigt påminna mej om personer och platser mm. fastän jag kännt dem i åratal! Om jag känner igen någon så vågar jag inte fråga efter deras anhöriga för det har hänt att jag gjort det och så visar det sej att den personen är död, och det skulle jag ha vetat om. Jag Har de värsta minnena kvar, de som skulle försvinna. ständigt mardrömmar. Men det värsta av allt är att jag missat sååå mycket tid av mina barns uppväxt, hur skall jag få det tillbaka?

Skulle du vilja få el-chocker igen? Är det något du skulle vilja rekommendera till andra?
Nu när jag vet bättre skulle jag ALDRIG I MITT LIV TA EMOT EN SÅDAN BEHANDLING IGEN! Och jag skulle defenetivt INTE REKOMMENDERA NÅGON ANNAN DET HELLER! DET ÄR RENA RAMA MISSHANDELN DE HÅLLER PÅ MED!

Om du summerar – vilka skador har du fått från den el-chocksbehandling du fick?
Fina minnen borta. De som skulle bort är kvar. Tvingad till behandling. Lurad. Ingen som vill ta ansvar. Ingen lyssnar. Missad tid med mina barn. MITT LIV ÄR FÖRSTÖRT FÖR ALL FRAMTID!

Tycker du att du är berättigad till en ursäkt och skadestånd för de el-chocker du fick?
JA VERKLIGEN!!!!!