Kände inte igen släktingarna efter ECT


Intervju med en man som har fått 12 elchocker

”Jag får minnes luckor, kommer ej ihåg detaljer bara fragment av hur dagarna fortlöper, glömmer ofta saker som jag ska göra eller saker andra berättar för mig, har svårt att uppfatta saker som händer runtomkring mig, verkar enligt andra mycket disträ.”

Namn:
XX

Ort:
XX

Ålder:
48år

Vilka problem hade du när du fick kontakt med psykiatrin?
Depression o missbruksproblematik, beroende

Valde du själv att uppsöka en psykiatriker? Om inte, vem bestämde att du skulle träffa en sådan?
Vårdinrättningen, avgiftningsavdelning 28, på Vin Norrköpings lasarett.

Hade du fått någon annan behandling, t.ex. antidepressiv medicinering, innan du fick ECT?
Jag fick massor av antidepressiva mediciner när jag blev inskriven på avdelningen, Buspar och Efexor i höga doser

Fick du någon information kring vilka alternativ som finns till ECT? Isåfall vilken?
Ingen information alls.

Under vilken tidsperiod fick du ECT?
I slutet på November eller i början på December 1997

Varför fick du ECT?
Depression

Var och av vem fick du ECT?
Psykiatrin på Norrköpings lasarett Vin

Hur många ECT-behandlingar har du fått totalt?
12 st under 12 dagar

När du fick dessa var du inskriven på psykklinik eller fick du dem poliklininiskt (dvs att du fick åka hem efter att ha vilat en stund)?
Var inskriven psyk-avgiftningsavdelning 28. På Vin, Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Valde du själv att få ECT? Om inte, vem var det som fattade beslutet?
En överläkare

Vilken muntlig information fick du om ECT före behandlingarna?
Att jag skulle sövas och att det skulle vara 12 gånger på rad, i tolv dagar.

Vilken skriftlig information fick du om ECT före behandlingarna?
Ingen vad jag minns.

Berättade någon om vilka bieffekter som ECT har? Berättade någon t.ex att du skulle komma att få skador på minnet?
Inget alls om några eventuella bieffekter.

Gavs du på någon form av villkor för att du skulle gå med på att få ECT? (T.ex. ”om du inte går med på att få ECT kan vi inte hjälpa dig”, ”om du inte vill ha ECT så måste du flytta till en låst avdelning”.) Kände du dig tvungen att acceptera ECT som ”behandling”?
Ja absolut, det var deras behandling av min åkomma, om jag skulle bli bättre var det nödvändigt.

Gjordes en fullständig ordinär läkarundersökning och behandling på dig innan ECT? Fick du genomgå någon fysisk undersökning, dvs att man tog blodprover på dig, gjorde någon röntgenundersökning eller liknande, innan du fick ECT?
Nej det tror jag absolut inte

Vad blev du lovad som ett resultat från ECT-behandlingen?
Ingen aning

Fick du detta resultat?
Ingen aning, men efter varje behandling var jag totalt virrig enligt en medpassient jag pratat med nu, jag förstod inte var jag var och kände inte igen människorna, vårdare eller medpatienter alls efteråt. Hade stora minnesluckor, hade varit på ett besök på ett behandlingshem en dag, vilket jag inte hade något som helst minne av.

Vilka problem har du nu, efter att ha fått ECT? Hur skiljer sig ditt liv idag från ditt liv innan du fick ECT? Vad upplevde du för förändringar i ditt liv efter ECT-behandlingarna?
Jag får minnes luckor, kommer ej ihåg detaljer bara fragment av hur dagarna fortlöper, glömmer ofta saker som jag ska göra eller saker andra berättar för mig, har svårt att uppfatta saker som händer runtomkring mig, verkar enligt andra mycket disträ.

Hur upplevde dina när och kära att du fick ECT? Vilka förändringar såg de hos dig?
Att jag var mycket förvirrad och att jag inte kände igen dom

Har du berättat för någon psykiatriker om de dåliga saker du upplevt som resultat av ECT-behandlingen? Om så, vad har du fått för svar?
Nej jag har nämnt det för en annan överläkare som trodde att mina symptom beror på min kroniska värk jag haft o går med sedan 1998

Har du fått hjälp och stöd att framföra dina klagomål på behandlingen? Har du fått information och hjälp att anmäla dina skador?
Nej och jag har trott att mitt dåliga minne och uppfattningsförmåga berott på min värk, ålder och medicinerin.

Psykiatrin hävdar att alla skador från ECT härrör från patienten och dennes mentala sjukdom. Detta gör patienten maktlös och utan några rättigheter. Är det något som du har känt eller märkt av? Har dina rättigheter på något sätt kränkts?
Jag har varit helt ovetande om ECT’ns skadeverkningar fram till för en kort tid sedan..

Hur vill du beskriva den behandling som du har fått av psykiatrin före, under och efter ECT-behandlingen?
Före fick jag inge som helst information, varken av vad jag led av eller hur jag skulle behandlas, genomgående dålig information ingen uppföljning alls, varken på mina mediciner eller annat…

Hur ser ditt liv ut nu?
Har kronisk värk (ryggskador) det jag lider mest av och som kan vara en bieffekt av ECT är mitt dåliga minne, uppfattningsförmåga av vad som händer och säjs runtomkring mig, och att jag bara kommer ihåg fragment från gårdagen o andra dagar tillbaka i tiden, kommer inte ihåg detaljer alls…Har t.o.m svårt att tex inför läkare & försäkringskassa att beskriva min vardag med alla hinder, kronisk värk o allt vad det hämmar och försvårar min vardag, dålig sömn etc etc….

Skulle du vilja få ECT-behandling igen? Är det något du skulle vilja rekommendera till andra?
ALDRIG

Tycker du att du är berättigad till en ursäkt och skadestånd?
Ja absolut!

Har har du funderat på att anmäla det som du har råkat ut för? Vad har hindrat dig? Hur har du funderat kring detta?
Jo jag har väl lite funderingar på detta, men jag har ingen större ork med den livssituation jag har idag med kronisk svåra smärtor, långtidssjuk, ensamstående pappa till två barn plus två umgängesbarn.