Leg sjuksköterska: Elchocker skadar och ger sämre självkänsla!


”Vad bra att du tar i detta ämne. Jag är ssk och arbetat inom psykiatrin och känt mig så maktlös inför denna behandlingsmetod som skadar och gör att pat får sämre självkänsla.

En gång viile en ssk anmäla mig då jag inte förberett en äldre herre för ECT, han var uttorkad och nedstämd, behövde omvårdnad och dropp och tillsammans med anhöriga och jourläkare avbröt vi planeringen.

Men jag har tyvärr många hemska exempel på med unga också som fastnar i psykiatrin när de väl fått ECT.

Jag är legitimerad sjuksköterska och har en vidareutbildning i psykiatri samt psykoterapi utbildning. Jag har arbetat i närmare 20 år i psykiatrin och hela tiden sett igenom denna behandling och alltid känt att det är fel. Viss personal och läkare försöker bevisa att det är bra, man blir övertalad att med ”goda” argument och vetenskaplighet att det är det bästa men hela tiden har jag vetat att det är fel.

Ibland har jag velat tro att det kanske är bra för enstaka men jag har alltid, när jag sett resultatet, känt i mitt hjärta att det skadar människan. Verkar vara en förnekelse i läkarkåren, och om någon säger emot baktalas han. En läkare var rasande på mig när jag sa vänligt men tydligt min erfarenhet.

Jag kan inte gå ut med mitt namn nu. Min plan är att sluta i psykiatrin och arbeta med egen verksamhet och då kan jag stå för mina åsikter.

Jag är så tacksam att ämnet har tagits upp. Jag har talat med så många förtvivlade människor som fått ECT och känner sig maktlösa. Vissa säger inget, de tynar bort och alla får sämre självkänsla och rädsla för att må dåligt igen för att igen få behandling.

Läkare säger på utskrivningssamtal efter avslutad serie ECT ”att nu ska du vara rädd om dig för om du blir deprimerad igen efter detta så är det sämre prognos” vilket gör pat livrädd för att känna någon form av nedstämdhet och de stänger av vilket gör att de blir sjuka igen!”

K. Leg sjuksköterska