Oförmögen att ta tag i mitt liv efter ECT


Intervju med en kvinna som har fått elchocker

”Jag fick inget alternativ. Blev övertalad att ta det frivilligt annars så skulle läkaren skaffa tvångsintag och då kan dom göra det utan att jag samtycker.”

”Konstant tryck i huvudet sedan jag vaknade efter den första ECT, den gör mej galen. Minnesluckor. Närminet är dåligt. Maniska beteende, kännslan av att jag är galen efter alla ECT behandlingar. Spärren att bromsa ilskan är borta. Jag fungerar inte på samma sätt som innan ECT. Personlighetsförendring.”

Namn:
X.X

Ort:
Halmstad (Motala)

Ålder:
53

När fick du el-chocker?
Hösten 08 och våren 09

Var fick du dem?
Halmstads psykiatriska kliniken.

Varför fick du el-chocker?
Första gången var det för att jag hade självmordstankar.(Relationsproblem i förhållande) Andra gången var det för att jag försökte ta mitt liv.

Vilken information fick du om elchocker innan?
Att man får narkos, att det tar inte lång tid och att det är en vanlig behandling som många får när man mår dåligt.

Vad blev du lovad som ett resultat från el-chockerna?
Första gången sa läkaren att det skulle hjälpa ett ämne i hjärna att komma i gång så att man inte blir deprimerad. Den andra gången (Håkan Odeberg) att det var tydligen inte tillräckligt med ensidig ECT och att jag måste få det på båda sidor i hjärnan för att sätta i gång produktionen av ämnet som får mej att må bättre. Att närminnet kan vara dåligt kort tid efter behandlingen men kommer alltid tillbaka.

Fick du detta resultat?
NEJ NEJ Tvärt om.

Berättade någon om vilka bieffekter som elchocker har?
Nej. Sköterska eller vårdare sa att man blir lite glömsk strax efter behandlingen, men inget bestående.

Kände du dig tvungen att acceptera elchocker som ”behandling”?
JA!! Jag fick inget alternativ. Blev övertalad att ta det frivilligt annars så skulle läkaren skaffa tvångsintag och då kan dom göra det utan att jag samtycker.Det gick inte att protestera (vilket jag gjorde vid varje behandling in i det sista innan jag fick narkos och somnade med gråten i halsen) jag blev ordentligt proppad med starkt lugnande medel (temesta bl.a).

Hur många elchocker har du fått totalt (antal elchocker och under hur lång tid)?
9 ECT under 3v 2008 6 eller 7 ECT under 2v 2009

Vad upplevde du för förändringar i ditt liv?
Att jag inte är som innan ECT. Att jag blir arg utan spärr. Har alldrig varit så förr. Kan inte stoppa min ilska. Jag blev mer och mer deprimerad stresskänslig, glömsk, otålig, misstror människor, aggresiv. Isolerade mej mer och mer ifrån allt och alla, svårt att läsa, vara bland folk. Blev manisk i allt, kan inte behärska mej längre. Har problem att göra det vanliga utan att få mani. Pratar maniskt, äter maniskt städar maniskt allt, allt blev bara mani i mitt liv.Tankar på att ta livet av mej utväcklades ännu mer maniskt, och har nästan lyckats ett par gånger. Jag har ständig tryck i huvudet som får mej att bli tokig dagligen. Tappar ofta bort ord när jag talar eller tänker. Glömmer ofta vad jag skall eller skulle göra. Närminnet är värst, otroligt jobbigt. Ångesten är olydig. Ingenting fungerar för mej längre, jag får ingeting gjort längre. Jag känner mej ganska handikappad i det sociala livet. Har inget socialt liv längre. Jag har ECT ångest.

Hur upplevde dina när och kära att du fick el-chocker? Vilka förändringar såg de hos dig?
Svårt att svara på, vi pratar inte så mycket om det, min man säger att jag har förändrat personlighet efter ECT, ännu mer efter den andra behandlingen. Han är helt övertygad om att ECT har skadat min hjärna.

Har du berättat för någon psykiatriker om de dåliga saker du upplevt som resultat av elchocksbehandling? Om så, vad har du fått för svar?
Jag har tyvär haft oturen att inte få tid hos läkare på psyket i Halmstad dom var underbemmanade. Jag fick bara akuttider när jag mådde som sämst. Så har det varit hela tiden för mej sedan jag började söka hjälp på öppen psyk i Halmstad 2007. Dr Håkan Odeberg rykte in och jobbade då tillfälligt på öppen psyk eftersom det var ont om läkare, han ordinerade dubbellsidig ECT vid det tillfälle jag kom in som akutpatient,(2009) ingen uppföljning alls med läkare bara samtal med en vårdare. Vist har jag berättat för vårdare om trycket i huvudet, glömskan som oroade mej, mitt agresiva humöret att jag inte kände igen mej och allt som jag kände obehagligt annorlunda. Jag påpekade alltid att det är sedan ECT. Svaret jag fick är att minnet kommer att komma tillbaka snart, att jag får skriva lappar så länge, och att allt det andra beror på depresionen. Jag fick så dålig hjälp i Halmstad jag var helt förtvivlad och knäkt. Hadde ingen som kunde lysna på mej. Nu har jag flyttat därifrån och söker hjälp i Motala i stället. Jag skall ta upp det här på allvar när jag får tid på psyket här. Det är svårt att bli hörd när man är ensam, villket jag är.

Hur vill du beskriva den behandling som du har fått av psykiatrin före, under och efter el-chockerna?
Med ett enda ord HEMSKT ILLA!!!!!!! Under el-behandlingen var det som att gå till gaskammaren. Det var hemskt att vara där. Inga samtal med läkaren under mina vistelse där. Många av personalen var hemska i sitt sätt mot oss patienter. Dom såg till att vi fick känna oss värdelösa. Många patienter mådde dåligt av personalens bemötande. Själv var jag mycket dåligt bemött av dom flesta som jobbade där. Jag har svår ångest för det jag minns från tiden då jag blev behandlad med ECT.

Hur ser ditt liv ut nu?
Oförmögen att ta tag i mitt liv. Min hjärna har glömt hur man kommer loss. Jobbar inte, är sjukpensionär fram till mars 2010. Har inte en enda vän längre, ingen sysselsättning alls. Dom flesta dagar lever jag instängd i mej själv. Ofta undrar jag, vad skall jag ta mej till nu då, när det är så här. Hur blir det i framtiden för mej, kommer jag någonsin att fungera som förr?..(utan tryck i huvudet, med spärr för ilskan, tålamod, kunde formulera mej i tal med stort ordföråd, jobbade som tolk, lärare, vårdare, receptionist. Hade lätt för att lära mej nytt, full av liv och ideer lösningar och hopp). En ansvarsfull människa som jag var förr. Nu kan jag inte koncentrera mej lika länge. Orden är borta från minnet ofta, kan inte ta ansvar för mitt eget liv längre, då menar jag det vardagliga, duscha, äta, sova, promenera tvätta städa o.s.v allt tar mycket längre tid nu att göra. Jag har förlorat kontakt med en av mina söner helt. Han vill inte veta av mej längre. Jag är inte den snälla människan längre som jag var förr, innan ECT.

Skulle du vilja få el-chocker igen? Är det något du skulle vilja rekommendera till andra?
ALLDRIG!! ALLDRIG!! INTE ENS TILL MIN VÄRSTA FIENDE HADDE JAG REKOMENDERAT ECT. Meninslöst att ge det till människor som redan mår dåligt. Vad är det för mening att ge oss ytterligare bäsvär. ECT skall bort från vården där man skall vårda människor som behöver vård. Det skall vara straffbart att skada oss med el. Så länge det är tillåtet med ECT kommer vården att skada i stället för att vårda.

Om du summerar – vilka skador har du fått från den el-chocksbehandling du fick?
Konstant tryck i huvudet sedan jag vaknade efter den första ECT, den gör mej galen. Minnesluckor. Närminet är dåligt. Maniska beteende, kännslan av att jag är galen efter alla ECT behandlingar. Spärren att bromsa ilskan är borta. Jag fungerar inte på samma sätt som innan ECT. Personlighetsförendring.

Tycker du att du är berättigad till en ursäkt och skadestånd för de el-chocker du fick?
Ja!!

Har har du funderat på att anmäla det som du har råkat ut för? Vad har hindrat dig? Hur har du funderat kring detta?
Jag vill så gärna anmäla det jag har råkat ut för. Mitt mående är ett hinder för mej. Det hade varit bra om jag fick hjälp av någon som har tid och ork att hjälpa mej med anmälan. Jag har inte ork att gå hela vägen själv, jag mår inte bra.Jag tror att många med mej hade behövt det. Det hade känts bättre i själen av att få bli kompenserad för den olyckan som hände med ECT behandlingen.