Läkare och psykiatriker: ”ECT-behandlingen ger hjärnskador”


– Enkla Sanningar om Psykiatrin

av psykiater Peter R. Breggin, MD

Elchocker orsakar hjärntrauma

Mitt namn är Breggin. Jag är psykiatriker och detta är en i min serie om, ”Enkla sanningar om Psykiatri”. I dag tänker jag tala med er om elchocksbehandling, förkortad som ECT.

Naturligtvis, kan många av er kanske ställa sig frågan om vi har haft detta en tid och varför man då inte hört talas om elchocksbehandling. Men uppriktigt sagt har det getts till hundratusentals av dina grannar. Vi vet inte exakt hur många. Den vanliga uppskattningen är 100.000 personer per år. Det är den vanliga uppskattningen. Det är den uppskattning jag gjort – från tillgängliga data från år 1979 – i den första och enda medicinska bok som är kritisk mot elchocksbehandlingar.

Extremt lönsamt

Om vi går tillbaka till 1979, så tro mig – det är en hel del mer som händer nu. Varje stad i Amerika har sjukhus, vanligtvis flera och de utför elchocks-behandling. Inte långt härifrån, i Siracusa, finns det flera platser där man utför elchocksbehandling. De älskar att ge elchocksbehandling. Det är extremt lönsamt.

Enligt de knappa statistiker vi har, eftersom elchocksläkarna döljer data, ges den största mängden elchocksbehandlingar för närvarande till äldre kvinnor. Varför till äldre kvinnor? Ja, de är sårbara, de har ingen som skyddar dem och de får ersättning via Medicare (sjukförsäkring) – det är inte särskilt komplicerat. Elchocks-maskineriet kommer att fortsätta se till att den genomsnittliga psykiatriska enheten på allmänna sjukhus tjänar pengar och att läkarna tjänar pengar.

Vad är elchocksbehandling, (ECT)?

Elchocksbehandling uppfanns år 1938 under en tidsperiod då psykiatriker sökte efter ett nytt och bättre sätt att skada människors hjärnor. Det var inte som idag, då de ljuger och säger att behandlingen är ofarlig. Uppriktigt sagt var det en del av hela sökandet efter en lobotomi med elchocker.

I Italien upptäckte man att det fanns grisar som blev utslagna av stötar mot huvudet med vanlig elektricitet. De föll till marken i ett anfall och om de inte var slöa, kunde de gå upp, vara förvirrade och gå sin väg. Detta gav idén att det kunde vara ett bra sätt att ge elchocker till människor genom att använda elektricitet. Man hade framkallat krampanfall med droger, man hade framkallat krampanfall genom att ge överdoser av insulin.

Orsakar hjärnskador och dödar hjärnceller

De visste att det orsakade hjärnskada! Detta är någonting ni måste förstå. Mina kollegor visste att det orsakade hjärnskador. Eftersom de tittade på hjärnorna hos personer som dött under insulin-koma, vilket inte var ovanligt. Och de såg deras hjärnceller. Det som gick fel på den tiden var att man dödade hjärnceller. Kom ihåg att lobotomi kom under samma period! Helt klart dödade man hjärnceller. Om man hackar med en skalpell för att undersöka hjärnan, kan ingen förneka att man dödar hjärnceller.

Psykiatrin har en historia där man dödar hjärnceller. Den enda orsaken till att de moderna elchocksläkarna inte längre talar om att behandlingen skadar hjärnan, den enda orsaken till att de inte gör detta nu, är därför att jag publicerade det år 1979 och citerade då dem alla och detta gav verkligen dålig PR. Så nu förmodas elchocksbehandling behandla dålig kemisk balans. Nå, för det första finns det inte någon obalans och för det andra, det enda en stöt mot hjärnan kan göra är att spränga sönder alla dess funktioner.

Kraftigare anfall än epileptiker får

Elchocksbehandling (ECT) innebär att elektroder placeras på båda sidor av huvudet (bilateral ECT) vilket orsakar ett större krampanfall. Detta är betydligt starkare och mer skadligt och farligt än ett vanligt spontant anfall, som personer med epilepsi har. Faktum är att krampanfallen är så kraftfulla att saker händer som inte händer epileptiker. Man får hjärnskador, celldöd och små blödningar i hjärnan. Detta är faktiskt fysiskt kraftfullt, mer kraftfullt än ett vanligt krampanfall. Innan man började ge bedövning för musklerna, bröt människor sin ryggrad när de försökte hålla sina lemmar från den överväldigande kraften i anfallen.

Ibland placeras elektroderna så att endast en läggs över den frontala tinningloben. Den andra sätts längre bak på huvudet. Idén är att det kanske kommer att bli mindre skadligt att göra det på ena sidan av huvudet. Särskilt den sidan av huvudet där inte språkcentrum sitter. Nå, det är svårt för personen att förstå vad som händer med honom. Nu är skadan i själva verket mer fokuserad på ett område och orsakar minst lika mycket skada som bilateral ECT. Men kanske inte lika mycket skada som bilateral ECT. Och eftersom skadorna är tricket, använder de flesta läkare inte det nya sättet att placera elektroderna. De använder det gamla (bilateral ECT).

ECT ger hjärnskador

Låt oss nu tala om nya elchocker. Vi har nya, ändrade former. En av synderna i mitt liv är att jag gav nya, ändrade former av elchocksbehandling som psykiatrisk läkare vid Harvard år 1963. Det vill jag berätta. Men jag har ägnat mycket tid åt att sätta upp en fri webbsida. Så om ni hör talas om att någon ska få elchocksbehandling, gå in på denna webbsida. Ni kan skriva ut en broschyr och ge till dem. Broschyren innehåller en uppsats, att visa någon och det finns mer än hundra artiklar om hjärnskador orsakade av elchocker. Om kvinnor som blivit mer undergivna sina män. Om läkare som elchockar kvinnor, för att göra dem mer undergivna sina män. Allt finns där dokumenterat. Om människor som förlorat mycket av sitt minne från hela livet – allt är dokumenterat. Djurstudier – allt är dokumenterat. Allt finns på www.ectresources.com. För er användning har jag också lagt upp kodord, såsom hjärnskada, kvinnor, övergrepp, djurstudier. Så ni kan bara gå in och få alla de studier jag har lagt upp där.

Hjärndöd

När elchocksbehandling har gjorts, vaknar personen upp efter en period av koma. Man går in i koma! Hur skulle detta inte vara sårbart? Hur kunde en stöt mot hjärnan med så kraftig elektricitet orsaka koma? I tillägg, om EEG görs – planar hjärnvågorna ut. Vad betyder detta? Detta är hjärndöd! Detta är ett tillfälligt, flera sekunder långt ögonblick, då den stackars hjärnan är så utmattad av det massiva elektriska anfallet och av det höga blodtrycket som bryter ner blodkärlen på hjärnans insida, att den slutar arbeta för ett ögonblick. Man vaknar upp i ett fullständigt förvirrat tillstånd. Den mesta tiden vet man inte om att man fått elchocksbehandling. Man vet inte vad som hänt. Man kan inte komma ihåg behandlingen. Och gradvis, allt eftersom behandlingen ökar, förlorar man mer och mer av sitt förflutna minne.

Ondskefullt

Jag har sett fantastiska, professionella människor, män och kvinnor, som inte längre kan fungera i sina yrken. Och jag är stolt över att kunna säga att jag var medicinsk expert i den allra första segern över felbehandling med elchocker för några år sedan. Det är förfärligt att detta fortsätter. Varför fortsätter det? Naturligtvis slutar man klaga när man fått hjärnskakning om och om igen. Faktum är att i början blir man euforisk. Jag har läst sjukhusjournal efter sjukhusjournal där patienter får eufori efter hjärnskada. Läkarna säger att humöret höjs. Jag tycker det är ondskefullt att skada någons hjärna, göra dem dumma och vimmelkantiga och sedan skriva i journalen att humöret höjdes.

Men efter några elchocker vet patienterna inte ens vad som händer dem. Var de med om sexuellt övergrepp? De kan inte minnas. Slår deras make dem? De kan inte komma ihåg. Hotar han att lämna dem? De minns inte. De flesta patienter är kvinnor. Har deras make en affär? De kan inte minnas. De blir annorlunda och apatiska som ett resultat av hjärnskadan. De bryr sig inte, de känner inte och de minns inte. Läkarna kallar det botemedel. Men endast samvetslösa familjemedlemmar ansåg det vara ett botemedel. Detta är inte ett botemedel! Det är en förfärlig skada.

Jag tänker inte säga mer om detta. Om någonting som görs mot förmodligen några hundratusen amerikanare varje år. Görs helt nära dig i din hemstad, kanske ute på landet i ett privatsjukhus. Det talas aldrig om det. Utom när ett tillfälligt TV-program berömmer den nya elchocksbehandlingen, som egentligen är mycket gammal.

Stoppa ECT-behandlingen!

Jag skulle vilja lägga fram det så här till er. Om ni känner till att en vän eller familjemedlem får elchocksbehandling, gör allt ni kan för att stoppa det! De kommer aldrig att bli densamma igen, när de väl en gång blivit påverkade av behandlingen. Stoppa den! Det gör ingen skada att stoppa elchocks-behandling. Det är inte som att tvärt sluta med psykdroger, då det kan skapa allvarliga fysiska och mentala problem. Att stoppa elchocksbehandling innebär bara att man stoppar upprepade slag mot huvudet.

Om ni önskar läsa om elchocksbehandling (ECT), har jag lagt upp aktuella analyser, referenser, citat och diskussioner. Och ni kan också gå till www.ectresources.com, som jag nämnde förut. Det finns där för er. Jag erbjuder er att ha nytta av det och använda det. Tack!

Vad säger professorer, psykiatriker, läkare, leg sjuksköterskor mm. om ECT?

Peter R. Breggin, legitimerad läkare, psykiatriker, författare

Rubriker är tillagda i texten ovan av översättaren för att underlätta läsningen.