Sjukt med elchocker


”Jag har sett på TV samt läst i tidningar att det fortfarande ges elchocker, ECT, till människor som mår dåligt. Min nyfikenhet ledde till att jag googlade ämnet.

Blev arg för jag trodde inte att det var så utbrett i Sverige. Hade man inte slutat med elchocker?

Jag blev ännu argare när jag såg att man ger elchocker även till barn och gravida. Hur är det möjligt?

I förra veckan såg jag filmen ”Gökboet” som visar en hemsk elchocksbehandling. Behandlingen ser snyggare ut nuförtiden med narkos och muskelavslappnande etc. men själva elchocken som drabbar hjärnan är densamma.

Jag läste också att ECT alltid ger hjärnskador. Neurologer vet att det uppstår minnesförluster och eufori efter hjärnskador. Patienten glömmer tillfälligt sina problem. Detta tolkas då som ett ”resultat”. Otroligt!

Men man kan verkligen undra vad som händer på lång sikt med dessa patienter.

Jag har personligen mött människor som har fått elchocker och det gör mig ledsen att se och höra om deras skador.

Är det någon som tror att man blir frisk av elchocker?

Är det bara jag som reagerar över detta hemska sätt att ”hjälpa”?

Det måste finnas alternativ som ger ett inre lugn för dessa – människor men det verkar inte finnas intresse för detta, eller?”

Jane Nyman, undersköterska