Blev kall som person efter ECT


”Dom vart jätte jätte ledsna, o de dom kunde se va att jag vart mer o mer kall… Brydde mej inte om nåt!”

Namn:
XX

Ort:
XX

Ålder:
XX

Vilka problem hade du när du fick kontakt med psykiatrin?
Första gången va när jag för ca 7 år sen fick panikångestattack o när ja sökte hjälp va jag lite lite överviktig, o då sa den kuratorn till mej att banta så skulle jag må bättre? Då led jag av ganska svåra ätstörningar!
Andra gången va när jag fick mitt första barn 08 då jag fick förlossningsped första gången, men då vart det bara tabletter.. lite samtal men inge större intresse från deras sida, sen vart jag inskriven på ätstörningsenheten för jag rasa i vikt pga bulimi o aneroxi.. Sen när jag vart gravid me dottern så fick jag gå en kurs el vad man kallar det på ät-enheten, man skulle lära sig att äta o behålla maten! Totalt värdelöst! Dom satte bara ihop ett gäng människor me olika behov o olika sätt att tänka o trodde dom skulle kunna hjälpa oss! Men jag bara gick ner i vikt, men under min grav me dottern så va kuratorer,barnmorskor o även BVC sköterskor inblandade för att föröska förhindra ännu en förlossningsped.. Men det blev som de blev, jag vart jätte sjuk o vart inlagd på psyk o då fick ECT!

Valde du själv att uppsöka en psykiatriker? Om inte, vem bestämde att du skulle träffa en sådan?
Båda ja o nej! me lite puschning från när o kära, för dom ville inte se mej må så dåligt! Sen för att jag ville ha hjälp..

Hade du fått någon annan behandling, t.ex. antidepressiv medicinering, innan du fick ECT? Hur fungerade den?
Jo då, börja äta citalopram när jag fick sonen, den funka väl sisådär, tyckte bara jag öka dosen hela tiden!

Fick du någon information kring vilka alternativ som finns till ECT? Isåfall vilka alternativ?
Nope! jag fick bara tillsagd att jag skulle få de o kände inte att jag hade så mycke annat val, o jag vågade inte säga emot!

Under vilken tidsperiod fick du ECT?
Fick Första behandligen 6 april tror jag 2010 o fick det varannan dag 6 ggr.

Varför fick du ECT?
För att dom sa att det va de bästa mot förlossningsdepretion

På vilken plats och av vem fick du ECT?
På XX.. av läkare HOPPAS jag!

Hur många ECT-behandlingar har du fått totalt?
6

När du fick dessa var du inskriven på psykklinik eller fick du dem polikliniskt (dvs att du fick åka hem efter att ha vilat en stund)?
Nej jag va inlagd, fick det varannan dag

Valde du själv att få ECT? Om inte, vem var det som fattade beslutet?
Nej det gjorde jag inte! Dom sa det när ja kom till akutspyk o sen när jag kom upp till avd så va det typ bestämt, alla tjata på mej! Fick även prata me en inlagd som fick det för att han skulle göra mej lugnare, jag hade panik o va livrädd! Bara grät!

Vilken muntlig information fick du om ECT före behandlingarna?
Typ att det va elchoker som framkalla nån typ av Eplepsianfall..

Vilken skriftlig information fick du om ECT före behandlingarna?
Ingen jag kommer ihåg!

Berättade någon om vilka bieffekter som ECT har? Vårdguiden säger så här: ”Övergående minnesstörning är vanlig och är i de allra flesta fall kortvarig och lindrig. Minnesstörningen kan dock i vissa fall bli mer långvarig eller varaktig och kan då ge varierande och ibland avsevärda besvär.” Fick du eller dina anhöriga denna information innan ECT-behandlingarna?
Det enda dom sa att minnet kunde vara dåligt under nån månad efter behandligen, men att den skulle komma tillbaka, men sen har jag fått olika besked, att det kan ta några månader upp til år innan de kommer tillbaka! Nej ingen i min familj fick nån info, inte ens min dåvarande sambo som satt hemma me en 2 åring o en nyfödd! Ingen ringde till honom o berätta nåt..

Gavs du på någon form av villkor för att du skulle gå med på att få ECT? (T.ex. ”om du inte går med på att få ECT kan vi inte hjälpa dig”, ”om du inte vill ha ECT så måste du flytta till en låst avdelning”.) Kände du dig tvungen att acceptera ECT som ”behandling”?
Ja, jag kände mej tvingad, va rädd att dom skulle sätta ett LVU på mej, o de va mycke att de e typ den enda som kommer hjälpa dej så lika bra att du gör det!

Gjordes en fullständig ordinär läkarundersökning och behandling på dig innan ECT? Fick du genomgå någon fysisk undersökning, dvs att man tog blodprover på dig, gjorde någon röntgenundersökning eller liknande, innan du fick ECT?
Det togs nåt blodprov tror jag, men inget mer! Sen fick jag fylla i nåt minnespapper som dom sen skulle fråga mej om men inte gjorde! O läkarundersökningen va bara ett samtal me läkare!

Vad blev du lovad som ett resultat från ECT-behandlingen?
Att jag skulle må bra!

Fick du detta resultat?
Nej gud nej!!!! Snarare tvärtom!

Vilka problem har du nu, efter att ha fått ECT? Hur skiljer sig ditt liv idag från ditt liv innan du fick ECT? Vad upplevde du för förändringar i ditt liv efter ECT-behandlingarna?
Jag har ofrivilliga kroppsryckningar i mellanåt, fruktansvärt dåligt minne, sen vet jag inte om det kan bero på de! Men efter behandligen är det mycke tal om att jag lider av ADHD.. Så det blir en utredning på de i höst.

Hur upplevde dina när och kära att du fick ECT? Vilka förändringar såg de hos dig?
Dom vart jätte jätte ledsna, o de dom kunde se va att jag vart mer o mer kall… Brydde mej inte om nåt!

Har du berättat för någon psykiatriker om de dåliga saker du upplevt som resultat av ECT-behandlingen? Om så, vad har du fått för svar?
Ja, absolut det har jag! Det enda svar är att det e så pass vanlig me sån behandlig nu o att alla kan inte lyckas.

Har du fått hjälp och stöd att framföra dina klagomål på behandlingen? Har du fått information och hjälp att anmäla dina skador?
Nej, jag har inte rikigt vågat göra nåt, för dom påpeka ganska hårt att jag hade en av sveriges mest framgångsrikaste inom ECT!

Psykiatrin hävdar ibland att skadorna från ECT härrör från patienten och dennes mentala sjukdom. Detta gör patienten maktlös och utan några rättigheter. Är det något som du har känt eller märkt av? Har dina rättigheter på något sätt kränkts?
Ja, jag har kännt mej kränkt o nästan förnedrad, för ingen kan ge mej svar o verkar inte heller vilja de! Dom vägra till o med först att lämna ut mina journaler.

Hur vill du beskriva den behandling som du har fått av psykiatrin före, under och efter ECT-behandlingen?
Nu äter jag bara en massa mediciner o går på samtal.

Hur ser ditt liv ut nu?
Upp o ner som en bergodalbana.. Ångest,oro! Men inget man kan se uttåt, för jag e fräsch,rockig populär tjej, som alltid har nya kläder,sminkad o fixad. men inne i mej är det som en propeller i full fart!

Skulle du vilja få ECT-behandling igen? Är det något du skulle vilja rekommendera till andra?
Aldrig i livet! Vill helst bara glömma att jag fått det! Jag skäms!

Om du summerar – vilka skador har du fått från den ECT-behandling du fick?
Hmm,,, Det e svårt! Tror jag har beskrivit det bra över!

Tycker du att du är berättigad till en ursäkt och skadestånd?
Båda ja o nej! Jag har alltid trott att dom bara gjort de dom kunnat..

Har har du funderat på att anmäla det som du har råkat ut för? Vad har hindrat dig? Hur har du funderat kring detta?
Båda ja o nej! Vet inte om jag har orket till det! El om jag bara vill gå viadre o föröska glömma det som hänt! För jag kan aldrig ändra på det!