Fallstudie av ECT: Det som utlöste självmord


Fallstudie av ECT: Det som utlöste självmord

Copyright (c) /Excerpt from ”Manic” by Terri Cheney (Harper Collins)/ Alla rättigheter reserverade.

Copyright (c) – Originalartikel: ECT case study: A trigger for suicide

Terri Cheney, som har levt med manisk depression sedan hon var 16 år, hävdar att ECT utlöste en manisk händelse.

Jag hade ett drag kvar – det jag hade sparat i händelse av en nödsituation. Ett telefonsamtal. Det var till Dr R, psykiatrikern som lovade att han kunde lindra min smärta, om jag underkastade mig elchocksbehandling under några månader. Jag var lugn över beslutet, att tillåta att elektroder placerades på vardera sida av mitt huvud, som då skulle överföra tillräckligt med elektrisk spänning för att få min kropp att lätta 60 centimeter från operationsbordet.

Dr R betraktades som en av de bästa diagnostikerna i USA. När han pratade lyssnade jag. Allt han sa var: ”ECT”. Den enda kvarvarande möjligheten var att verkligen försöka elchocka bort min depression. Så jag undertecknade det 15-sidiga formuläret för samtycke; ytterligare tre läkare bekräftade behovet. Vi hoppades alla att jag, efter 12 ECT-behandlingar och tusentals dollar senare, skulle bli bra igen. Bättre än bra – jag skulle botas.

Jag kommer nästan inte ihåg någonting av den faktiska ECT-n, förutom banden som fjättrade mig till sängen. De lämnade blåmärken på mina armar och anklar i veckor efter varje behandling. Jag är inte säker på att jag vill komma ihåg den upplevelsen. Men om jag vill komma ihåg den eller inte har inget med saken att göra. Den huvudsakliga biverkningen av ECT är att den sveper bort ditt kortsiktiga minne. En del av det kommer tillbaka, men för mig är det stora grå luckor för år 1994.

Jag glömde enkla saker. Betydelsen av vissa ord, sambanden som finns mellan olika färger. Det verkade inte finnas någon praktisk skillnad mellan rött och grönt för mig. (Lyckligtvis var jag förbjuden att köra bil under tiden som jag genomgick behandling). Jag glömde till och med vissa dofter – dofter som en gång i tiden varit lika bekanta för mig som min pappas ansikte. Som jag också kortvarigt glömde.

Men, jag kommer verkligen ihåg det psykotiska utbrott som skedde efter min åttonde ECT-behandling, som utlöste det värsta maniska skovet i mitt liv. Tidigare skov hade varat i flera dagar. Detta varade i veckor.
Jag kommer kanske aldrig att få klart för mig de händelser som pågick, utan avbrott, 24 timmar om dygnet i 18 dagar. Det lilla jag vet om det är det jag har fått ihop med hjälp av kvitton.

Jag köpte vad som helst på infall, inklusive ett dussin olika trädgårdstroll, trots att jag inte har någon trädgård. När jag kom hem igen, hade jag inte bara konsumerat upp hela mitt sparkonto, jag hade förfört min väns man och planerat att förföra en annan.

Min nästa ECT-behandling var planerad till följande dag. Dr R kom in och jag började berätta för honom om att saker hade varit lite märkliga under senaste tiden, men han hade bråttom som vanligt. Den morgonen verkade han vara mer jäktad än vanligt. Jag noterade de konstiga känslorna jag fick från honom och mina allmänt konstiga känslor, och fick bita i det sura äpplet.

Och sedan efter den nionde behandlingen kollapsade min värld. Jag kommer bara ihåg två saker från de efterföljande månaderna; först att Dr R blev anklagad för sexuellt övergrepp på en av sina patienter och att hans licens drogs in och det andra var att jag försökte begå självmord.

Det är ganska konstigt att jag inte hade försökt tidigare med tanke på hur dåligt jag mådde. Men självmord kräver rörelse och depression väger tusen ton. Jag behövde en gnista av mani för att få igång beslutet. Mani ger dig inte bara önskan av extrema saker, den ger dig energi att genomföra dem.

Jag vaknade på sjukhus, tre dagar efter mitt försök, i ett eget vadderat rum på en sluten avdelning. Vem vet vad som gick fel under den senaste ECT-behandlingen? Jag tror att det var någon slags konstig gåva från gudarna. Jag kom ut ur kaoset, som en annan person med en annan identitet. Inte längre deprimerad, men [diagnostiserad som] bipolär.

Diagnosticeringen spelade roll. Den verkade vettig i mitt underliga liv. Jag hade aldrig tidigare förstått, hur jag under flera veckor eller månader i taget, kunde fungera på en så hög kompetensnivå, endast för att följas av lika långa perioder av att i mörker gömma mig i skydd av mitt skrivbord.

Jag skäms fortfarande över att ha en psykisk sjukdom. Men nu är det mest för konsekvenserna, inte för tillståndet i sig självt. Jag tror på denna diagnos. Trots den skakiga jorden under mina fötter, känner jag mig till sist förankrad.

Copyright (c) – Originalartikel: ECT case study: A trigger for suicide