Fick ECT-behandlingar mot anorexia! – gav bestående skador på minnet


Vem har rätten att ”bränna” någons hjärna?

Kollade på ”Uppdrag granskning” igår som tog upp ECT-behandling inom psykiatrin. Det har visat sig att ECT eller elchocks behandling har blivit allt vanilgare förekommande i Sverige. Många som lider av kraftiga depressioner får denna behandling och för en del fungerar det bra.

Det finns de som inte ville ha behandlingen men fått den ändå utifrån argrumentet att patienten inte har varit i det skick att denne kunnat ta ett beslut själv. En kvinna hade fått kraftiga minnesstörningar som gjort att hon inte kommit ihåg delar av sina barns uppväxt. ECT ges också till patienter med andra diagnoser än depressioner.

Under den period när jag har kraftigt underviktig och var inlagd på en psykisk avdelning i Katrineholm fick jag 13 ECT-behandlingar på 6 veckor. Jag led inte av någon depression utan hade anorexi. Jag åt bättre då pga att jag inte kom ihåg att jag ätit något. Jag minns inte hur avdelningen så ut eller hur läkaren såg ut.

Jag såg denne läkare på tv igår men kände enbart igen honom genom hans namn som stod i rutan. Jag vaknde till liv igen och upptäckte att jag gått upp 10 kg och det sluta med en ny svält period.

Det värsta är att jag inte kommer ihåg min mormors 80-års dag, de sa att minnet skulle komma tillbaka men det har det inte gjort!!

Mina föräldrar som mina närmaste anhöriga fick inte information om att jag skulle få behandlingen innan den genomfördes. De säger att de hade stridigt för att den inte skulle genomföras men under den här perioden var jag inlagd enligt LPT(lagen om psykiskt tvångsvård) och vet inte om de kunnat förhindrat att behandlingen genomfördes.

Känner en individ som fått ca 200 behandling och hon har fortfarande perioden där hon inte klarar av att vara hemma utan då varit inlagd på en psykiatisk avdelning.

Det framkom att informationen om biverkningarna varit bristfälligt eller det har stått att det förekommer minnesstörningar som försvinner inom några veckor.

Mina är bestånde även om det handlar om ett halv år så känns det som om en del av mitt liv har tagits ifrån mej!!

Hur kan vi som blivit drabbade få upprättelse eller hur kan vi göra för att den viktiga informationen om de biverkningar som kan förekomma kommer fram till de personer som blivit erbjuden ECT-behandling??

En tjej som bott på det behandlingshem som jag var inlagd på i 2 och ett halvt år menade att det bästa med ECT-behandlingen är att man glömmer bort att man mår dåligt!!! Ska man vara tvungen att förlora delar av en liv för att kunna leva i nuet???”

Se originalartikeln här: Vem har rätten att ”bränna” någons hjärna?