Minnesluckorna försvann inte


Intervju med en ung kvinna som har fått elchocker

”Det är nästan ett helt år som är helt puts väck ur mitt minne. Som svarta hål – minns ingenting. Inte ens när folk påminner mig eller försöker få mig att minnas känner jag igen det alls. Känns som om de kunnat säga precis vad som helst.”

Namn:
X.X

Ort:
Ekerö

Ålder:
25

När fick du el-chocker?
2004-2005

Var fick du dem?
S:t Göran

Varför fick du el-chocker?
Ska jag vara ärlig så var det ända man sa att ”Vi vet inte längre vad vi ska ta till”

Vilken information fick du om elchocker innan?
Jag mins att de sa att det INTE var som på 70-talet, utan ofarligt. Antingen hjälper det eller så gör det inte. Hjälper det inte så har inte hjärnan påverkats på annat sett heller, sa man.

Vad blev du lovad som ett resultat från el-chockerna?
Jag blev inte lovad något alls, men hade ingen makt att kunna avböja då jag låg inne på LPT.

Fick du detta resultat?
Jag fick inga positiva resultat alls.

Berättade någon om vilka bieffekter som elchocker har?
Nej, det fanns inga, menade dem på. Det var först när jag påtalade minnesluckor de sa att minnes luckor kunde förekomma Men att de skulle försvinna efter en kort tid. (vilket de aldrig gjorde)

Kände du dig tvungen att acceptera elchocker som ”behandling”?
Ja, absolut!

Hur många elchocker har du fått totalt (antal elchocker och under hur lång tid)?
ECT´n pågick mån, ons, fre varje vecka och jag fick totalt runt 20 ”behandlingar” (det råder olika bud på det)

Vad upplevde du för förändringar i ditt liv?
Det är nästan ett helt år som är helt puts väck ur mitt minne. Som svarta hål – minns ingenting. Inte ens när folk påminner mig eller försöker få mig att minnas känner jag igen det alls. Känns som om de kunnat säga precis vad som helst.

Hur upplevde dina när och kära att du fick el-chocker? Vilka förändringar såg de hos dig?
Min mamma var rasande, men kände sig helt maktlös. Min psykolog var oerhört förbannad. Förändringarna var bla annat att jag sluddrade på talet och hade olika ticks för mig (det var också något som var övergående sa de när mamma frågade) Huvudvärk (kanske är givet) som var enormt svår att hantera. Psykiskt var det ingen skillnad.

Har du berättat för någon psykiatriker om de dåliga saker du upplevt som resultat av elchocksbehandling? Om så, vad har du fått för svar?
De flesta psykodynamiker tycks försvara ”sina egna” och vidhåller att vissa visst blir hjälpta. Andra inom yrket som idag är kolleger är helt förbryllade äver att det fortfarande förekommer ect.

Hur vill du beskriva den behandling som du har fått av psykiatrin före, under och efter el-chockerna?
Skriver just nu på en självbiografi om just det. Psykiatrin enligt min uppfattning är helt bedrövlig.

Hur ser ditt liv ut nu?
Idag studerar jag till drog och alkohol terapeut, har 2 döttrar o man. Efter min vistelse på S:t görans tog jag kontakt med en psykolog jag tidigare haft och har kämpat som ett svin rent ut sagt för att komma på rätt köl om livet. Fortfarande är det en kamp, men den går lättare idag.

Skulle du vilja få el-chocker igen? Är det något du skulle vilja rekommendera till andra?
ect är ett utav de många ”behandlingar” som jag tänker vara med att sänka! BORT! Övergrepp på hjärnan är vad det är!

Om du summerar – vilka skador har du fått från den el-chocksbehandling du fick?
Minnes luckorna och känslan om att vara ett hopplöst fall (något jag faktiskt behövt jobba med)

Tycker du att du är berättigad till en ursäkt och skadestånd för de el-chocker du fick?
ABSOLUT!!!!