Fick andningsdepressioner efter ECT


Intervju med en ung kvinna som har fått elchocker

”Minnesskador, psykiska skador som att jag är livrädd för att hamna på låst avdelninge igen, som gör att jag tvärvägrar när någon föreslår det, jag är rädd att bli sövd dels på att jag fick andningsdepressioner och dels för att man inte vet vad som händer då.”

Namn:
X.X

Ort:

Göteborg

Ålder:
27

När fick du el-chocker?
Oktober 2008

Var fick du dem?
Östra sjukhuset Göteborg.

Varför fick du el-chocker?
För att de ansåg att det skulle hjälpa mot min depression. Och för att få bort en del psykotiska symtom.

Vilken information fick du om elchocker innan?
De sa att det hjälpte effektivt! De sa att man kunde bli lite förvirrad och glömsk efter första behandlingen. Men mest pratade läkaren om hur bra det vart för andra människor, i efterhand kan jag tycka att han glroifierade behandlingen.

Vad blev du lovad som ett resultat från el-chockerna?
Att jag skulle få bättre levnadsstandard, att psykoserna skulle försvinna.

Fick du detta resultat?
Nej verkligen inte! Jag blev värre, och efteråt var jag förvirrad länge länge och får fortfarande stunder idag då jag blir helt desorineterad och inte minns vad jag skulle göra, eller vart jag var på väg, kan åka till affären i syfte att köpa en viss sak och komma hem utan eller med något helt annat. Men sen när jag är hemma och riktigt i lugn och ro tänker då kan jag få tillbaka minnet om vad det var jag skulle köpt, gjort, eller vart jag skulle.

Berättade någon om vilka bieffekter som elchocker har?
Nej det var aldrig någon som berättade om bieffekterna. Det verkade som de ville dölja baksidan.

Kände du dig tvungen att acceptera elchocker som ”behandling”?
Ja de sa att eftersom jag hade LPT var jag rekomenderad att ta emot dem. Jag antog att om jag hade sagt nej hade det skett med tvång istället.

Hur många elchocker har du fått totalt (antal elchocker och under hur lång tid)?
Jag fick bara tre elchocker, men det var tre för mycket. Alla tre gånger fick jag andningsdepression. Jag hade syrgas när jag vaknade upp och jag vet att jag en gång skrek åt dem att jag inte ville vakna. Och att jag hade svårt att andas. Då sa de att jag skulle ta djupa andetag.

Vad upplevde du för förändringar i ditt liv?
De förändringar jag upplevde var inga positiva, jag blev som sagt förvirrad, glömsk. Jag går i skolan nu, men har svårt att ta in det jag läser för att jag tappar bort det jag läst, måste läsa allting 10-15 gånger när det är längre texter, så just nu kräver studierna jättemycket koncentration, så jag kan inte läsa så många ämnen som jag skulle vilja. Jag har börjat lyssna på talböcker för att se om jag kan komma ihåg vad jag hört. Får lyssna ett par gånger på samma kapitel för att komma ihåg, jag har även börjat läsa pocketböcker igen, men jag kommer inte ihåg så måste oftast gå tillbaka ett par sidor för att komma in i boken. Så saker som jag klarade innan som är enkla klarar jag inte nu. Men jag övar och övar och jag har fått lite lättare att minnas. Jag kunde inte hitta i kökslådorna när jag blev utskriven från sjukhuset, det kändes mysko att komma hem också för jag kände mig inte hemma, kändes inte som att det var jag som möblerat i mitt egna rum. Så fick ordna om en massa där inne och kolla lite på sakerna men numer känner jag mig hemma, och jag hittar i lådorna igen….

Hur upplevde dina när och kära att du fick el-chocker? Vilka förändringar såg de hos dig?
Mina nära och kära fick samma info som mig innan så de trodde liksom mig att det var ett effektivt sätt, vilket det inte var. Jag bor tillsammans med storasyster och hon såg ju hur desorineterad jag vart och fortfarande blir ibland. De säger att de inte sett några förändringar. Min mamma säger att ibland beter jag mig som ett barn, tänker inte på vad jag säger, gör saker som inte vuxna gör, och det har blivit värre sen jag fick el-chockerna.

Har du berättat för någon psykiatriker om de dåliga saker du upplevt som resultat av elchocksbehandling? Om så, vad har du fått för svar?
Jag har försökt, men har svårt att prata med läkare så jag har hållit tyst och inte kunnat föra det vidare. Går med det inom mig. Försöker prata med min terapeut.

Hur vill du beskriva den behandling som du har fått av psykiatrin före, under och efter el-chockerna?
Behandling? Jag har bara skickats runt mellan olika psykavdelningar, några år bodde jag på ett behandlingshem, men direkt när jag flydde därifrån efter att ha vart fast i tre år och gjort ständiga självmordsförsök, så skrevs jag in på psyket, jag vägrade att åka tillbaka till hemmet, och skrev ut mig i mars 2006, någon månad senare skickades jag till psykiatrin på LPT, var inlagd ett år, skrevs ut juli 2007 då jag flyttade till Göteborg till min syster.Vart inlagd några gånger sedan jag flyttade till Götborg, men inte fullt så mycket som innan. mest när jag fått psykoser eller vart djuot deprimerad, under december till april var jag inlagd på LPT. Då ville de ge mig el-chocker igen. Men min kontaktperson sa blankt nej eftersom hon visste vad som hände förra gången, så läkaren lyssnade på henne och ssatte in nya mediciner istället, och dem har hjälpt mig en hel del. Efter det har jag kommit intill på psykmottagning där jag går på regelbundna samtal och sen i våren 2009 även bildterapi, vilket är något av det bästa som hänt.

Hur ser ditt liv ut nu?
Ja som jag skrev jag blir desorienterad, minnet sämre, får kämpa mycket för att klara skolan. jag går på samtal och bildterapi, jag har bra medicin, och har nu inte vart inlagd på 6 månader. Det tar sig, jag kämpar mycket för att få ett värdigt liv.

Skulle du vilja få el-chocker igen? Är det något du skulle vilja rekommendera till andra?
Nej aldrig i livet att jag skulle vilja ha det igen! Skulle inte rekommendera det till andra! Absolut inte!

Om du summerar – vilka skador har du fått från den el-chocksbehandling du fick?
Minnesskador, psykiska skador som att jag är livrädd för att hamna på låst avdelninge igen, som gör att jag tvärvägrar när någon föreslår det, jag är rädd att bli sövd dels på att jag fick andningsdepressioner och dels för att man inte vet vad som händer då.

Tycker du att du är berättigad till en ursäkt och skadestånd för de el-chocker du fick?
Ja en ursäkt i varje fall. Skadestånd, kanske, inte så mycket, men jag borde få betalt för den tiden jag var inlagd den gången, var inlagd 3 månader nästan, varav 1 månad med LPT under den tiden jag fick El-chocker hade jag LPT. Sen tog de bort det, men jag var så skör då så jag stannade kvar frivilligt, sa att jag inte ville hem.