Svår obotlig tinnitus efter elchocker på ST:Lars sjukhus i Lund 2011


”Jag kan behöva all hjälp jag kan få med anmälan. Jag har svårt att uppbåda ork att ta tag i det då jag får ångest och blir på dåligt humör ju mer jag gräver i ECT skandalen. Jag uppskattar verkligen ditt arbete!

Som en följd av ECT behandlingen fick jag som sagt svår obotlig Tinnitus. Tinnitusen gav mig i början mycket hög ångest och ledde till att jag fick läggas in på psykiatriskt akutsjukhus igen drygt en månad efter utskrivningen i ett ”maniskt tillstånd”. Först stämplade sjukhuset mig som manodepressiv men till sist kom jag till en överläkare som insåg att det var en s.k reaktiv psykos pga extremt hög ångest , dvs en reaktion på yttre påfrestningar.

Extra tråkigt är att min mor som redan var nedstämd efter att min far gått bort i cancer , 2 år tidigare hamnade i en djup depression och tog sitt liv då jag lades in en andra gång pga min svåra tinnitus.

Dessutom håller jag nu på att förlora vårdnaden om min 3-åriga dotter pga den reaktiva psykosen. Jag får bara träffa henne på ett övervakat dagis ca 3 timmar i veckan

Jag har domstolsförhandlingar ang. min dotter nästa vecka och mäktar inte med en ECT anmälan just nu. Men jag ska anmäla innan årskiftet.

Jag har redan begärt ut mina ECT-journaler och ser noteringar från narkosläkare om att jag haft högt blodtryck då de utfört ECT-behandlingen vilket jag anser kan ha varit en orsak till min skada.

Tyvärr ser jag också att läkarna har skrivit i mina journaler att ”X erfor sin Tinnitus på sjukhuset redan innan ECT-behandlingen påbörjades” Detta är en ren LÖGN !!! Överläkaren gör allt han kan för att skylla ifrån sig. Han inser väl sitt misstag i att ge ECT-behandling som förstahandsbehandling även om jag som patient var positivt inställd till ECT.

Jag var som sagt sjuk och ingen upplyste mig om riskerna utan det presenterades som en behandling med endast lite lättare övergående minnesbrist som biverkning.

Anmälan: Som jag förstått det ska kuratorn och Överläkaren på sjukhuset hjälpa till med min anmälan till patientskadenämnden. Är detta din uppfattning också ?

Hur kan du bistå ?”

mvh XX fd yrkesverksam Civilingenjör, Numera sjukskriven , utförsäkrad och föräldralös pga ECT behandling

”Efter att ha sovit dåligt i 3 månader efter en separation lades jag in på ST:Lars sjukhus i Lund med ångest och depression. Elchocker presenterades som ett ofarligt sätt att snabbt bli bra. Om vi börjar med piller och elchocker samtidigt blir du fortare frisk sade läkaren . I mitt sjuka tillstånd gjorde jag misstaget att lita på läkaren . Vad jag inte visste var att det inte finns någon central hantering för uppföljning av biverkningar från ECT-behandlingar. Läkaren meddelade att endast lättare övergående minnesproblem var en känd biverkning. Jag fick en broschyr med glada gubbar där det inte heller stod något negativt. Att i mitt fall ge ECT-behandling som förstahandsbehandling är egentligen helt ofattbart. Jag har inte heller tidigare varit intagen på psykiatriskt sjukhus eller varit deprimerad.

Elbehandlingarna påbörjades redan 3:e dagen jag varit intagen. Efter ett par omgångar fick jag svår obotlig tinnitus vilket gav mig svår ångest.

Jag har haft tinnitusen i 9 månader nu och kommer att få ha den livet ut tack vare svensk psykiatris hallluleja inställning till Elchocker.
Mitt liv är i princip förstört av tinnitusen som gör det svårt att klara vardagen. Jag kan fortfarande inte arbeta heltid som ingenjör då oljudet i mitt huvud stör koncentrationen något fruktansvärt.

Svår tinnitus är allvarligt och man bör upplysa alla patienter om riskerna med ECT. Det är faktiskt inte ofarligt att skicka in 450 V , 0,8 Ampere i huvudet vilket de flesta överläkare inom svensk psykiatri verkar tro. Man bör i varje fall prova andra alterbnativ först tex anti-depressiva tabletter.

Jag har hittat flera fall utomlands med personer som också fått tinnitus efter ECT-behandling.”